DR. RÉPÁSSY RÓBERT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Képviselő úr, az ön felszólalásában több tárgyi tévedés és jogi tévedés is volt. Ezeket nem fogom tudni mind felsorolni, mert szinte az összes mondatában volt tévedés.

Kezdjük az elévüléssel! Természetesen az elévülés a végrehajtási eljárás során figyelembe veendő akkor, ha az adós erre hivatkozik. Tehát az adós bármikor kérheti azt, hogy vegyék figyelembe, hogy elévült a követelés, ez egy végrehajtási kifogással közölhető a végrehajtóval. Amennyiben alapos ez a hivatkozás, akkor figyelembe veszik  először is.

Másodszor, az ön által jelzett helyzet csak úgy állhat elő, hogy a bírósági vagy a közokiratba foglalt végrehajtható okirat tartalmazza, hogy a végrehajtási eljárás elrendelhető. Tehát vagy a bíróság döntése alapján, vagy a közjegyző előtt vállalt kötelezettsége az adósnak az, hogy vele szemben végrehajtás rendelhető el. Tehát nem a végrehajtók találják ki, hogy valakivel szemben végrehajtást kell indítani, hanem a bíróság rendeli el. Tehát a végrehajtó önkényesen nem hajthat végre sem elévült, sem érvényes követelést, csak ha a bíróság így rendelkezik. És természetesen az egész végrehajtási eljárás a bíróság törvényességi kontrollja alatt áll, a bírósághoz lehet fordulni, ha a végrehajtási eljárás során az adós úgy érzi, hogy vele szemben egy nem jogos követelést hajtanak végre.

Tehát szeretném önt megnyugtatni, és kérem, hogy ön, ha adós választópolgárokkal áll kapcsolatban, akkor nyugtassa meg őket, hogy minden jogorvoslatot használjanak ki, és mindig jelezzék, ha elévült követelés iránt kívánnak végrehajtást folytatni velük szemben. Köszönöm szépen a figyelmét. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage