BARTOS MÓNIKA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr, és köszöntöm államtitkár urakat és képviselőtársaimat. Tisztelt Államtitkár Úr! A Magyarországi Református Egyház országos óvodaprogramja 2018-ban indult útjára a magyar kormány támogatásával. Az öt éve tartó töretlen munka 46 új és 20 felújított, a mai kor színvonalának, elvárásainak megfelelő óvoda létrehozását eredményezte. Az új épületek megépítésére, az intézmények felújítására, azok bővítésére és korszerűsítésére azért volt szükség, hogy a gyermekek és a pedagógusok a legoptimálisabb, családias és letisztult környezetben tölthessék a mindennapjaikat.

Hatalmas eredmény, hogy a programnak köszönhetően a református óvodai férőhelyek száma több mint 40 százalékkal emelkedett. Az elmúlt évek áldozatos munkájának köszönhetően több mint 2900 új óvodai, 177 minibölcsődei férőhely alakult ki, és a projekt 450 új munkahelyet teremtett. A Magyarországi Református Egyház országos óvodaprogramjának megvalósításához Magyarország Kormánya eddig 35 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosított. Büszke vagyok rá, hogy hazánk ilyen programoknak ad otthont, hiszen a gyermekek a legnagyobb kincseink, akiket védelmeznünk kell, és olyan környezetet kell biztosítanunk számukra, amely a szeretetre és a biztonságra alapszik.

A program fontosságát megerősítik Ferenc pápa 2015-ben elhangzott gondolatai, amelyek szerint az oktatási intézmények veteményeskertek, lehetőségekkel teli helyek, amelyekkel törődni kell, amelyeket meg kell művelni és védelmezni kell. Életért szomjazó, termékeny földet jelentenek.

Tisztelt Államtitkár Úr! Véleményem szerint az országos óvodaprogram a jövőt szolgálja, ezért mindezekhez kapcsolódóan kérdezem, hogy hogyan segíti a magyar családokat az országos óvodaprogram, és milyen jövőbeli eredményeket várunk tőle. Köszönöm szépen előre is megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage