DR. RÉPÁSSY RÓBERT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A Törvényalkotási Bizottság május 23-án az Alaptörvény tizenharmadik módosításáról szóló T/7105. számú törvényjavaslat tekintetében az összegző módosító javaslatát benyújtotta az Országgyűlés részére.

Ismét hangsúlyozni szükséges, hogy Magyarországon a gyermekvédelem ügyében zéró tolerancia érvényesül. Ez azt jelenti, hogy a gyermek abszolút és teljes körű védelmet élvez. Aki gondviselőként, nevelőként nem a gyermek pártját fogja, annak nincs mentsége, és nem számíthat kegyelemre Magyarországon. Ezért volt fontos a hatályban lévő szabályok áttekintése, ideértve az Alaptörvény nyújtotta garanciákat is. Ezért volt fontos továbbá egyértelműsíteni, hogy a sarkalatos törvényben meghatározott bűncselekményi kör tekintetében a gyermekek sérelmére szándékos bűncselekményt elkövetők számára nincs kegyelem.

Tisztelt Ház! A kormánypárti frakciók részéről benyújtott módosító javaslatokat, így az ezen módosításokat tartalmazó, a Törvényalkotási Bizottság által benyújtott összegző módosító javaslatot a kormány támogatja. A javasolt módosítás szerint a köztársasági elnök egyéni kegyelmezési jogának gyakorlásához a kormány tagjának ellenjegyzése nem lesz szükséges. Ezzel a valós helyzethez lesz hozzáigazítva a szabályozás, hiszen három és fél évtized alatt egyetlenegyszer nem jegyezte ellen az igazságügyi miniszter az államfői kegyelmet.

Tisztelt Képviselő Hölgyek és Urak! Nem lehet elég sokszor elmondani, hogy a nemzeti szuverenitásunk megőrzése ma is az egyik legfontosabb feladatunk. A kormánypárti javaslat alapján Magyarország az Európai Uniónak olyan hitelfelvételéhez és az ahhoz kapcsolódó garanciavállalásához, amely Magyarországnak fizetési kötelezettséget keletkeztet, az Országgyűlésnek az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatával elfogadott egyedi határozatával adott felhatalmazása alapján, a kormány egyedi döntése alapján járulhat hozzá. Ez garantálhatja, hogy hosszú távú, a gyermekeinket és az unokáinkat is terhelő kötelezettség vállalására csak az Országgyűlés alkotmányozó hatalmánál is erősebb felhatalmazással kerüljön sor.

Tisztelt Ház! Nem hagyjuk magunkat belesodródni a háborúba, a legfontosabb feladatunk Magyarország békéjének és biztonságának megőrzése. A háborús helyzethez alkalmazkodni kell, és gyors reagálásra van szükség, erre tekintettel a kormánypárti módosító javaslat alapján a Magyar Honvédség katonai műveletekben való részvétele, állomásozása, más, határátlépéssel járó csapatmozgása engedélyezésének alapvető szabályait sarkalatos törvény határozza meg. Ezzel egységesen a honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló törvényben kerül sor a Magyar Honvédség műveleti szerepvállalásának szabályozására, szemben a vonatkozó alapvető szabályok jelenlegi kétszintű, Alaptörvényben és törvényben való megjelenítésével. Az egységesítés világosabb fogalomhasználatot, a jogkörök jól körülhatárolható meghatározását teszi lehetővé az Országgyűlés számára. Garanciális eleme a módosító javaslatnak, hogy a külföldi fegyveres erők Magyarország területét érintő katonai műveletei, állomásozása, csapatmozgásai engedélyezése alapvető szabályainak megállapítására is egységesen, sarkalatos törvényben kerül sor.

Tisztelt Országgyűlés! A most benyújtott alaptörvény-módosításokkal határozott választ adunk az elmúlt hónapokban a gyermekek védelme kapcsán kialakult politikai vitákra. Mindemellett a módosító javaslatok biztosítják hazánk szuverenitásának és békéjének védelmét, garanciát jelentenek mindannyiunk biztonságára és a gazdasági stabilitás megőrzésére.

Kérem a tisztelt Házat, hogy támogassa az Alaptörvény módosítását. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

(19.10)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage