KOVÁCS SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Ahogy már hallottuk, Magyarország Alaptörvénye XV. cikkének (5) bekezdése a következőket mondja ki: „Magyarország külön intézkedésekkel védi a családokat, a gyermekeket, a nőket, az időseket és a fogyatékkal élőket.” Az Alaptörvény imént idézett rendelkezésének eleget téve a gyermek védelmét és biztonságának garantálását mindvégig szem előtt tartva alkottuk meg képviselőtársaimmal az önök előtt fekvő törvénycsomagot.

2010 óta a polgári kormány és a kormánypártok számos rendelkezést hoztak a gyermekek védelme érdekében, amely körben újabb mérföldkőként tekintünk az előttünk fekvő, most tárgyalt törvényjavaslatra. Minden eszközt meg kell ragadnunk, hogy biztonságosabb körülményeket teremtsünk gyermekeink számára, és a törvénycsomag elfogadásával határozott lépéseket tehet az Országgyűlés annak irányába.

Az előterjesztés nyitóbeszédében Kocsis Máté frakcióvezető úr által ismertetésre kerültek a törvénycsomag főbb elemei, amelyeket nem szeretnék itt megismételni. Ugyanakkor néhány dolgot szeretnék megemlíteni.

A második gyermekvédelmi csomag bevezeti, előírja a gyermekvédelmi intézmények vezetőinek és szakmai munkakörben foglalkoztatottjainak alkalmassági vizsgálatát; tovább szigorítja a gyermekek sérelmére szexuális bűncselekményt elkövetőket sújtó büntetéseket; bűncselekményként bünteti, büntetni rendeli a gyermekvédelmi jelzőrendszeri tagok jelzési kötelezettségének elmulasztását.

(19.20)

Engedjék meg, hogy néhány dolgot még ezenkívül felsoroljak, amelyek a gyermekek védelméről, illetve szociális és kulturális körülményeiről szólnak. A gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézményben elhelyezett gyermekek kulturális érdeklődése, illetve aktív sportolásának előmozdítása érdekében a javaslat kidolgozásakor úgy gondoltuk, hogy a tevékenységek nem pusztán szórakoztató célokat szolgálnak, hanem segítenek a gyermekek és a gyermekotthonban dolgozó szakemberek közötti kapcsolat kiépítésében, fizikális és szellemi fejlődésükben, identitásuk meghatározásában, amelyek érdekében az alábbi eszközöket javasoljuk.

A könyvtárhasználatnál a 25 év alattiaknak eltöröljük a beiratkozási díj megfizetését, a kulturális intézmények, múzeumok, intézmények, könyvtárak, közösségi színterek, közművelődési intézmények, előadóművészek szervezését kiemelten figyeljük, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy a gyermekek speciális gyermekotthonainak, kulturális életének előmozdítására megyei és országos koordinációs, kultúrstratégiai intézmények  mint például a Nemzeti Színház, a Magyar Állami Operaház, Budapesti Operettszínház, a Hagyományok Háza s a többi  működjenek közre.

A kultúra a nemzeti identitás legmeghatározóbb része, melyet mindenki számára elérhetővé és a mindennapokban is megismerhetővé kell tenni. Ezért kiemelten fontos a gyermekotthonokban, a szülői gondoskodás nélkül nevelődő gyermekek kulturális életének változatossá tétele.

De beszélhetnénk a sportról, a nemzeti diák-, hallgatói sportszövetségekről, együttműködés kialakításáról a gyermekotthonban élő gyermekekkel, illetve a hátrányos helyzetű sportolók sporteseményeken való részvételével az egészséges életmódra nevelés előmozdításáról.

Ezekhez hasonló kiegészítések vannak a törvény módosításában. Kérem önöket, hogy támogassák a törvényi előterjesztést. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage