SZABÓ TIMEA, a Népjóléti Bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót, elnök úr. Ahogy itt elhangzott Kovács Sándor és a Fidesz részéről az előbbiekben, kilenc darab ellenzéki módosító javaslat érkezett be ehhez a sajnos gyermekvédelminek csúfolt Btk.-módosításhoz. Ugyanis az ellenzéki képviselőknek pontosan az a bajuk ezzel a törvénnyel, hogy ez nem gyermekvédelmi törvény, hanem ez egy Btk.-szigorítás.

Vannak olyan pontjai, amikkel történetesen egyetértünk, sőt magam például a Párbeszéd-Zöldek nevében benyújtottam egyes szigorításokra vonatkozó dolgokat. Például: ne lehessen reintegrációs őrizetbe kerülnie annak a személynek, aki fiatalkorúak vagy gyerekkorúak ellen követett el bármilyen szexuális bántalmazást vagy bántalmazást, és ne kaphasson erkölcsi bizonyítványt soha. Azt is benyújtottuk korábban, amit a kormánypártok lesöpörtek, hogy ne lehessen mellékbüntetésként, csak opcióként kiszabni, mondjuk, egy bíróságnak a foglalkozástól eltiltást ilyen esetekben, hanem igenis törvényben tegyük kötelezővé azt, hogy akit bármikor gyermekbántalmazás vagy pedofília miatt jogerősen elítéltek, az soha többet ne kaphasson erkölcsi bizonyítványt, és végleg szóljon a foglalkozástól eltiltás. Ezeket korábban a Fidesz lesöpörte.

Ami miatt nem tudom értelmezni  szóval, Kovács Sándor is, ne haragudjon, azt mondja, hogy a baloldali képviselők hebegtek-habogtak? Egy teljesen koherens gyermekvédelmi csomagot nyújtottunk be, ami valóban segítene a gyerekeknek. Ez nem fog segíteni a gyerekeknek! Ez néhány Btk.-szigorítás, aminek vannak támogatható pontjai.

De például elmondom akkor, ami a vitában is elhangzott, és önök nem támogatták. Igenis foglalják bele ebbe a törvénybe  ha már gyermekvédelmi törvénynek hívják  a gyermekvédelemben dolgozók kötelező képzését és a képzés modernizációját. Pontosan tudjuk azt, hogy hiába rögzítik ezt mindenféle rendeletben, ezek a képzések nem állnak rendelkezésre sem a gyermekotthonokban, sem a gyermekvédelemben dolgozók részére a gyakorlatban, azért, mert önök folyamatosan kivonták a pénzt erről a területről.

Így fordulhat elő az is, amit az ombudsman a jelentésében megírt, hogy a gyermekotthonokban egyre alkalmatlanabb emberek vigyáznak a gyerekekre, már nincsenek szakképzett dolgozók, hanem sok esetben közmunkások vigyáznak ezekre a gyerekekre, akik kulcscsomóval verték, fehérneműre vetkőztették, kergették őket az udvaron. A kalocsai gyermekotthonban is kulcscsomóval verték őket, Zalaegerszegen szintén bezárták, szabadlevegő-megvonást alkalmaztak, gyakorlatilag mint a börtönben.

Mi azt kértük, hogy ez legyen törvénybe foglalva. Ezt mondja a Fidesz hebegés-habogásnak? Szégyellje magát a bizottság többségi képviselője, hogy ilyenkor sem tudja a gyerekek érdekét védeni, hanem megint a pártpolitikai haszonszerzés a célja. Csak nem tudom, hogy ez kinek tetszik, tehát hogy hol szerez ebből hasznot.

Szintén elhangzott a bizottsági ülésen a megkülönböztetés tilalma. Ugye, létrehozták ezt a megbízhatósági vizsgálatot, de nem derül ki az, hogy ha például kiderül egy gyermekvédelmi dolgozóról, hogy azonos nemű kapcsolatban él, akkor vajon rá vonatkozike, vagy nem. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Az a baj, elnök úr, hogy nem látom az időt, és így nem tudom…

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage