DR. KERESZTES LÁSZLÓ LÓRÁNT (LMP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Most valóban olyan aktuális ügyekről fogok beszélni, amelyeknek messze országos jelentősége van, és sajnos itt a választási kampány hónapjaiban nem kaptak ezek az ügyek kellő figyelmet, illetve kérdéseket is szeretnék feltenni.

Azért is kell választ kapnunk ezekre a kérdésekre, hiszen a legfontosabb feladatunk, hogy megőrizzük a települések egészséges környezetét, megőrizzük a természeti kincseinket, megőrizzük a vízkincsünket. Nos, május 9-én Szijjártó Péter miniszter úr bejelentett egy megállapodást Magyarország és Kína között, amellyel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a nukleáris ipar teljes vertikumára készít a kormány egy együttműködési programot, majd pár nappal később egy hasonló jellegű bejelentés történt Japánnal összefüggésben is.

Nos, azóta is titkolja a kormány, hogy gyakorlatilag mire vonatkozik ez az úgymond teljes spektrumot lefedő megállapodás, lehete köze esetleg az uránbányászat kérdéséhez, lehete köze a fűtőelemek beszerzéséhez, lehete köze esetleg a kiégett fűtőelemek kezeléséhez vagy azok elhelyezéséhez. Ezek országos jelentőségű ügyek, de messze a legérintettebb saját városom térsége, Pécs térsége, ezért én meg is ígértem a pécsieknek, hogy ezekkel a kérdésekkel kapcsolatban megpróbálom feltárni a valóságot.

Nos, emlékszünk rá, hogy Orbán Viktor miniszterelnök úr körülbelül másfél éve úgy nyilatkozott, hogy Magyarországnak van uránércvagyona, amit fel lehet ajánlani kiégett fűtőelemekért cserébe. Azt is tudjuk, hogy 2012-ben született egy kormányhatározat, amely hatályban van a mai napig, amely egyébként a mecseki uránbányászat újraindításának a kérdésével foglalkozik. Azt is látjuk, hogy a helyi képviselő, például Hoppál Péter képviselő úr, fideszes képviselő lelkesen üdvözli az uránbányászat újraindítását, a másik oldalról pedig folyamatosan magánszereplők nekifutnak engedélyeztetési eljárásokat elindítani, ami az uránbányászat újraindításával kapcsolatos. Legutóbb éppen áprilisban bukott el a legutóbbi eljárás, és félelmetes megállapításokat láthatunk a kormányhivatal, illetve a különböző szakhatóságok dokumentumaiban.

Nos hát, egy ilyen uránbányászati tevékenység Pécs számára semmiféle gazdasági előnyt nem jelentene, cserébe óriási gazdasági károkat okozhat, főleg egyébként az ingatlanárak tekintetében, és egyébként extrém, teljesen vállalhatatlan környezetpusztítást és környezeti kockázatot jelentene. Ugye, ez a legutóbbi terv elbukott, de nagyon tartunk attól  mivel a politikai szándék megvan a kormányoldal részéről , hogy mégsem tesznek le erről.

Egy olyan tervet terjesztett elő egyébként ez a magánszereplő, hogy Pécs nyugati, Mecsek oldali lakott területei alatt egy 14 négyzetkilométeres bányatelek kialakítására indítottak el eljárást, úgyhogy úgynevezett ilyen bányászati üregekben képzeltek el uránbányászati tevékenységet, ami egészen extrém és elképzelhetetlen gondolat. Ugyanakkor az Országos Atomenergia Hivatal a saját szakhatósági véleményében megfogalmazta, hogy amúgy kizáró ok nem merült fel, természetesen sok minden mást odatett mellé. Nos, ezzel kapcsolatban szeretnénk világos és korrekt válaszokat, hogy mik a kormány szándékai az uránbányászat kérdésével kapcsolatban.

A másik ügy a nukleáris hulladékok végleges elhelyezésének az ügye. Múlt év december 13-án volt egy szavazás ezzel az üzemidő-hosszabbítással összefüggésben. Megerősítették azt a szándékot, hogy Boda térségében lenne egy úgynevezett atomtemető, egy mélygeológiai tároló, és annak ellenére nem tesz le a kormány erről a szándékról, és nem tér le erről az útról, hogy Pécs és térsége sokszor kinyilvánította, hogy nem akar egy atomtemetőt a város határaitól néhány kilométerre, és egyébként a világon sehol nem akarnak egy nagyvárosi agglomerációba atomtemetőt építeni. Ezzel kapcsolatban is világos válaszokat várunk.

És akkor még egy olyan ügyről szeretnék beszélni, amely Paks II.-vel kapcsolatos, ezért összefüggésbe hozható a két említett üggyel. Itt egy olyan kérdésről kaptam egy lakossági bejelentést, amivel kapcsolatban büntetőeljárás van folyamatban, méghozzá azzal összefüggésben, hogy Paks. II. területén a gyanú szerint százezer köbméteres nagyságrendben a földmunkával kitermelt anyagot olyan telephelyekre szállítottak a gyanú szerint Tolna vármegyében, ahol nem rendelkezik a telephely hulladékgazdálkodási engedéllyel.

Én feljelentést tettem az ügyben, de egyébként itt hatóság által nem engedélyezett helyen veszélyeztetésre alkalmas hulladék elhelyezésével elkövetett hulladékgazdálkodás rendje megsértése bűntett gyanúja miatt büntetőeljárás van folyamatban, ismétlem, Paks II. ügyével összefüggésben. Ez egészen elképesztő.

Államtitkár asszony tegnap kétszer is úgy fogalmazott, hogy ha az önkormányzati választáson nyer a Fidesz, akkor gyakorlatilag a törvényeket nem kell betartani. Ez egészen elképesztő volt, ugye, erről beszélt tegnap. Tisztelt Államtitkár Asszony! Ha ön válaszol, felhívom a figyelmét, hogy Pakson bukott a Fidesz, tehát akkor esetleg ilyen megközelítésben kérem szépen a válaszát.

Ha Paks II.-vel kapcsolatban, összefüggésben beigazolódnak ezek a gyanúk, akkor azért vállalja a kormány a politikai felelősséget, hogy egy ilyen, százezer köbméteres nagyságrendben  ismétlem, a gyanú szerint  olyan anyagokat szállítottak Tolna vármegyei telephelyekre, amelyeket nem szállíthattak volna. Nem tudom, ki fog a kormány részéről válaszolni, nagyon kérem, hogy ezekre a konkrét szakpolitikai kérdésekre konkrét, és ne politikai válaszokat adjanak. Köszönöm, elnök úr.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage