DR. KONCZ ZSÓFIA energiaügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Hát, először is szeretném megkérni arra, hogy tartózkodjon ezektől a folyamatos, a tényeket makacsul meghamisító állításoktól. Elnézést kérek, tegnap semmi ilyesmi nem hangzott el. Nagyon borzasztó, hogy ha a nyilvánosságot kihasználva folyamatosan, egyfolytában, amióta beszélgetünk, a tényeket elferdíti, hangulatot kelt, és olyanokat mond, ami nem igaz.

Vissza lehet nézni, látszik az, hogy amit mondtam, az egyértelműen a Gödért Egyesülettel és azzal a témával kapcsolatos, amiről tegnap beszélt. Én ilyen állításokat nem fogalmaztam meg. Ettől függetlenül én úgy gondolom, és tegnap és ma is úgy gondoltam, hogy igenis amit az emberek gondolnak, az nagyon fontos, figyelembe kell venni. A legegyértelműbb és leghitelesebb közvélemény-kutatás a választás  tegnap egy választás volt , és természetesen ezt mindenkinek tiszteletben kell tartania. Ebben egyetértünk, de kérem, hogy a jövőben ne fogalmazzon meg ilyen állításokat, mert szerintem méltatlan ehhez a Házhoz.

Azzal kapcsolatban pedig, amit mondott, már többször elmondtam, amit most is ki fogok emelni. A mélygeológiai tároló létesítésével kapcsolatban tett fel kérdést képviselő úr. Meg tudom erősíteni azt, amit már többször megerősítettünk, hogy a hazai mélygeológiai tároló létesítéséről még nem született döntés. Lehetséges telephely kiválasztását célzó kutatások vannak folyamatban.

Pécs területét érintően az uránérc kérdése merült fel. Ennek tekintetében további bányatelek-alakítási eljárás nincs folyamatban, uránérc kutatására vagy bányatelek fektetésére vonatkozó jogosultsággal egyetlen bányavállalkozó sem rendelkezik. Most is azt tudom csak mondani, hogy képviselő úr folyamatosan olyan dolgokat igyekszik sugalmazni, amik nem azonosak a tényekkel, úgyhogy szeretném kérni, hogy az emberek biztonságérzetét ne próbálja meg folyamatosan negatívan befolyásolni.

Az atomenergiával kapcsolatban nagyon sajnálatosnak tartom azt, hogy képviselő úr folyamatosan támadja az atomenergiát, mintha ez Magyarország érdekét képviselő dolog lenne.

(9.10)

Márpedig aki az atomenergiát támadja, az a magyar energiabiztonságot támadja. Ez egyértelműen egy tiszta, karbonsemleges energia, s ezt már az Európai Bizottság is fenntarthatóként ismeri el. A magyar energiaellátás két pillérre támaszkodik. Mit szeretnénk elérni? Azt, hogy a jövőben minél több energiát itthon tudjunk megtermelni. Nem is kérdés, hogy ennél jobban nem tudjuk az energiaellátást biztosítani, nem tudjuk az energiabiztonságot még inkább előtérbe helyezni. Ez az a dolog, amiben két pillérre támaszkodunk, a napenergiára és a nukleáris energiára.

A napenergia tekintetében már nagyon-nagyon sok mérföldkövet elértünk, hiszen 2030-ig akartunk kiépíteni 6 ezer megawatt napenergia-kapacitást, de már most több mint 6 ezer megawatt napenergia-kapacitás üzemel. Ebben az a jó, hogy ez egy megújuló energia, tiszta, és alapvetően ezt szeretnénk még megduplázni 2030-ig. Folyamatosan ezzel foglalkozunk.

Azt is látni kell, hogy a zöldenergia megtermelése kulcskérdés, de amin az egész világ dolgozik  így a magyar kormány is, és nagyon komoly kormányzati támogatást indítunk azért, hogy ezt is tudjuk segíteni , az pedig a zöldenergia tárolásának a kérdése. Mi úgy gondoljuk, hogy ezt az egész energiabiztonsági ügyet azzal tudjuk minél inkább megoldani, fokozni, ha a zöldenergia tárolását is megoldjuk.

Emellett viszont az atomenergia kulcsszerepet  kulcsszerepet!  tölt be, mégpedig zsinóráron. Tudjuk azt, hogy jövőre ezen a napon mennyi energiát fogunk onnan kapni. S bizony mi szeretnénk Paks I. üzemidejét meghosszabbítani és Paks II.-t megépíteni. De hát ez önök szerint egy jó dolog kellene hogy legyen! Gondoljunk csak az olyan számokba bele, hogy mennyi szén-dioxid-kibocsátástól lehet mentesíteni az országot. Hát, ezért küzdenek! Nem is értem, hogy miért mondanak sokszor önmaguknak is ellent, hiszen a Paksi Atomerőmű évente 14 millió, és Paks II. további 17 millió tonna szén-dioxid-kibocsátástól mentesít.

Hát, ez egy fantasztikus dolog! Arról nem is beszélve, hogy Paks II.-vel éves szinten 4,5 milliárd köbméter földgáz energetikai célú elégetését tudjuk megspórolni. Azt gondolom, hogy ez aztán jelentősen hozzájárul a zöldátmenethez, úgyhogy ha az LMP valóban zöldpártnak tartja magát, akkor támogassa a kormány elképzeléseit. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage