NOVÁK ELŐD (Mi Hazánk): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Kormányzat! Itt az idő, hogy a választások után őszintén beszéljünk egy nemzetstratégiai sorskérdésről. Tegyük hát félre a kormánypropagandát, és mondjuk ki a fájó helyzetet, hadd kondítsam meg a vészharagot: soha olyan kevés gyermek nem született Magyarországon, mint a tavalyi évben. És ha ez nem volna elég, ehhez a tavalyi mélyponthoz képest az idei első negyedévben a KSH adatai szerint további 10 százalékkal csökkent a Magyarországon született gyermekek száma.

Ez nemcsak nemzetstratégiai sorskérdés, hogy mondjuk, kisebbséggé válunk a saját hazánkban még ebben az évszázadban, de gazdasági kérdés is, hiszen nemhogy a nyugdíjrendszer, az egész társadalombiztosítás, az egész államháztartás összeroppanása fenyeget, hogyha nem lesz egy demográfiai fordulat. Hiszen egyrészt ott az elöregedő társadalom, aztán ott van a cigányság népességrobbanása, aztán az aktív dolgozó korú magyar emberek Nyugatra vándorlása, akik aztán ott fizetnek adót. Mindez azt eredményezi, hogy az egész költségvetés összeomolhat.

Mindennél többet elmond egy kormány minősítéséről, társadalmi megítéléséről, hogy mennyien alapítanak családot, hogy mennyien vállalnak gyermeket, hogy mennyi gyermek születik. Azt látjuk, hogy a termékenységi ráta amúgy is rendkívül alacsony, 1,51-ról egy év alatt mostanra 1,38-ra csökkent.

Hazánk legnagyobb problémája a demográfiai válság, amit a kormány sajnos nem mer kimondani, pedig az előbb említett súlyos gazdasági következményei is vannak. Itt az ideje akár demográfiai veszélyhelyzetet hirdetni, no persze nem valamiféle rendkívüli jogrendként, hiszen láthatjuk, hogy önök több mint négy éve ilyen különleges jogrendekben, korlátozások között tartják az embereket, hol egészségügyi, hol háborús veszélyhelyzetet hirdetve. De ha valóban háborús veszélyhelyzet volna, akkor mit keresnek a katonáink a világ távoli részein, tisztelt kormány? De azt gondolom, ideje kimondani, hogy demográfiai veszélyhelyzet valóban van, és az anyaság közérdek, minden gyermek közkincs, ezért itt volna az ideje komolyabb programot is előhozni.

Megtévesztő kormánypropaganda, hogy hazánk sokat költ családtámogatásokra, ugyanis az Eurostat adatai szerint a GDP százalékában vizsgálva az EU 27 tagállamának kiadásait, messze átlag alatt költünk erre, csak a 20. Magyarország, vagy a 20. volt néhány éve, azóta tovább romolhatott a helyzet. Ha egy friss kimutatást néznénk, amióta már, mondjuk, családügyi minisztérium sincs, csak az idei évben is 50 milliárd forinttal csökkentette a kormány a családtámogatásokra szánt összegeket a tavalyi évhez képest, és akkor még nem beszéltünk az EU-rekordnak számító magyar inflációról. Na, az valóban EU-rekord! De családtámogatásokban valójában  a kormánypropagandával szemben  sereghajtók vagyunk.

Nem csoda, hogy folyamatosan csökken a családtámogatási (sic!) kedv, hiszen az önök egyik nagy vívmányát, amiért valóban le a kalappal, hogy 2011-ben bevezették a családi adókedvezményt, mondjuk, három gyermek esetében, hogy a legnagyobb vívmányukat mondjam…  99 ezer forint adókedvezmény jár, mára azonban elinflálták, mára feleannyit sem ér, mint a 2011-es bevezetésekor.

Matolcsy György jegybankelnök szerint is visszaesés indult 2016-ban, ezért egy „Demográfia 2.0” kormányprogramot szorgalmazott a tavaly itt nekem adott válaszában  azonban semmi sem történt. Ezért engedjék meg, hogy most kvázi én hirdessek egy „Demográfia 2.0” programot tíz pontban, bízva abban, hogy ezt a kormány is magáévá teszi, a Mi Hazánk Mozgalom ugyanis tíz programpontot fogalmazott meg a családtámogatások megerősítésére.

A magyar családtámogatásokat a GDP százalékában az EU átlagszintjére kell emelni első lépésben és mihamarabb.

A tisztességes gyermeknevelést elismerő nyugdíj-kiegészítésként szülői életjáradék bevezetése indokolt, hogy a gyermekek által befizetett adókból automatikusan támogassák a szüleiket.

A gyermekneveléshez szükséges termékek áfájának radikális csökkentése is halaszthatatlan, miként az államilag támogatott bérlakásépítési, illetve -vásárlási program.

Az első gyermek születésének nagyságrendileg nagyobb támogatása a mielőbbi családalapítás érdekében, értve ez alatt természetesen a cigánykérdésre is tekintettel a 20-30 év közötti ideális családalapítási időszakot.

A felelős főállású, hivatásos anyaság támogatásának kibővítése is szükséges a jelenleg havi bruttó  szégyenteljes  28 500 forint helyett. Ezt persze szintén a cigánykérdést is szem előtt tartó garanciákkal kell a felelős gyermekvállalással kibővíteni.

Indokolt a családbarát felsőoktatás kialakítása, a kisgyermeknevelés mellett munkát vállalni kívánók számára a bölcsődei gondozási díj eltörlése, valamint demográfiai földprogram (Az elnök megkocogtatja a csengőt.) az ez iránt fogékony fiatal párok földhöz juttatása érdekében, és leginkább kiszámítható, legalább a nyugdíjakhoz hasonló inflációkövető családtámogatási rendszer bevezetése. Köszönöm szépen. (Szabadi István tapsol.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage