ZSIGÓ RÓBERT kulturális és innovációs minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Engedje meg, hogy néhány gondolatban és néhány tényt felsorolva válaszoljak arra, amit ön felvetett!

Természetesen köszönjük, hogy aggódik a családokért, mindannyiunknak a legfontosabb dolga az, hogy a családokat segítsük. Éppen ezért 2010 óta Magyarországon családbarát fordulat történt, a legfontosabb célunk az, hogy támogassuk a családalapítást, a gyermeknevelést, a gyermekvállalást. Az a célunk, hogy minél több vágyott gyermek megszülethessen, és az a célunk, hogy a gyermekszületés, a gyermeknevelés minél kevésbé jelentse a szegénység vállalását.

Mindjárt szeretnék cáfolni önnek egy hírt, vagy egészen pontosan elmagyarázni, mert ön azt mondta, hogy az Eurostat adatai szerint Magyarországon a legkevesebb vagy nincs az élmezőnyben a családtámogatások ügye.

(9.30)

Az a helyzet röviden, hogy most ne menjek bele itt a statisztikai adatokba, hogy ennek a legfőbb oka az, tisztelt képviselő úr  és ezt ön legalább annyira tudja, ha nem jobban, mint én , hogy az Eurostat adataiban nincsenek benne azok a családtámogatási eszközök, amelyek nem pénzt adnak a családoknak, hanem a családoknál hagynak egyébként támogatást. Gondolok itt például a családi adókedvezményre és a járulékkedvezményre, amelyet nem elveszünk a családoktól, hanem otthagyunk náluk, és a családi adókedvezményt egyébként több mint egymillió család tudja igénybe venni. De például ezek az összegek az Eurostat adataiban nincsenek benne.

Tisztelt Képviselő Úr! Legalább 30 olyan intézkedést hoztunk 2010 óta, amely megpróbálja a gyermekvállalást, a gyermeknevelést támogatni Magyarországon, és az a különlegessége  és ezt mindenki elismeri egyébként Európában, sőt, amikor másokkal beszélünk, akkor az egész világon  a magyar családtámogatási rendszernek  és amikor családbarát országról beszélünk, akkor erről beszélünk , hogy egy egész életúton át megpróbálja támogatni a családokat a gyermeknevelés. Kezdődik ez a támogatás a házasságkötésnél, az adókedvezménnyel. Nagyon sok támogatási forma van az otthonteremtésre. Gondolhatok itt a CSOK-ra, vagy a most január óta bevezetett CSOK Pluszra. Gondolhatok itt arra, hogy a Falusi CSOK összegét most emeltük másfélszeresére. Gondolhatunk itt arra, hogy a Babaváró támogatás és a Babaváró kölcsön is nagyon sikeres, aminek az összegét szintén megemeltük az idei esztendőben, teszem hozzá akkor, amikor éppen háborús időket élünk. De a család, a házasságkötés, az otthonteremtés, akkor, amikor a gyerekeknek bölcsődébe, iskolába kell menni, akkor, amikor felsőoktatásban tanulnak, netán akkor, amikor a felsőoktatási tanulmányaik mellett gyermeket szeretnének már vállalni, merthogy nagyon fontos, hogy időben tudják ezt, egészen odáig  ha az életút vége felé megyünk , hogy a nagyszülőknek is minden támogatást megadunk abban, hogy ha szeretnének segíteni az unokájuk nevelésében, akkor azt megtehessék. Gondolhatok itt például a „Nők 40” programra, vagy gondolhatok itt a nagyszülői gyed bevezetésére.

Emellett minden eszközünkkel megpróbáltuk segíteni 2010 óta azt, hogy a fiatal édesanyák, ha vissza akarnak menni a munkaerőpiacra és dolgozni szeretnének, akkor megkaphassák azt az összeget is, ami a gyermekgondozáshoz szükséges, és a fizetésüket is meg tudják kapni. Emellett pedig munkahelyeket teremtettünk, hogy azoknak az édesanyáknak legyen hova visszamenni dolgozni, és egy nagyszabású bölcsődefejlesztési programot is indítottunk. Ma 67 ezernél több bölcsődei férőhely áll rendelkezésre Magyarországon, mint 2010-ben volt, és az a helyzet, hogy csak egy év alatt 5 ezer bölcsődei férőhelyet építettünk meg az elmúlt esztendőben. Ez azért fontos, hogy azok az édesanyák, akik visszamennek dolgozni, megfelelő, biztonságos, jó körülmények között tudhassák a gyermekeiket addig, amíg ők dolgoznak.

S amit a demográfiáról mondott. Tisztelt Képviselő Úr! Ön is tudja, hogy a mai világban nehéz küzdelmet folytatunk, és az elmúlt évtizedben folyamatosan csökkent azon nők száma, akik szülőkorúak. Tehát ebben a helyzetben kell eredményeket elérni az ügyben, hogy minden vágyott gyermek megszülethessen. Mi nem akarjuk megmondani senkinek, hogy vállaljone gyereket, és mennyi gyereket vállaljon, viszont az, aki gyermeket vagy gyermekeket vállal, biztos lehet benne, hogy az élete minden szakaszában támogatáshoz jut. Ez nem változik most sem, hiszen most is, a háborús időkben is megvédjük a családtámogatásokat, ahol tudjuk, bővítjük a családtámogatási rendszert, és megvédjük Magyarország, illetve a magyar családok békéjét és biztonságát. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage