ILLÉS BOGLÁRKA külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! Tisztelt Ház! Először is engedjék meg, hogy köszönetet mondjak, hiszen belátható időtávolságon belül két választást is tartottak Magyarországon. A magyar választópolgárok dönthettek az Európai Unió, Európa jövőjéről és dönthettek településeik jövőjéről is. Köszönetet szeretnék mondani annak a több mint 4,5 millió magyar állampolgárnak, akik éltek a szavazati jogukkal, akik tudták, hogy ez nemcsak lehetőség, de a jövőjükért viselt felelősség is. Ezzel a választáson való részvétellel az Európai Unión belül dobogós helyre kerültünk. Mindössze Málta előzött meg minket, ahol 260 ezer fő járult a szavazóurnákhoz, és Németország, ahol a választási részvétel mintegy 65 százalékos volt, de úgy gondolom, hogy ott is egyértelmű üzenetet küldtek a választópolgárok a háborúpárti erőknek.

Külön köszönetet szeretnék mondani annak a 2 millió 15 ezer választópolgárnak, akik a békepárti jelöltek mellett tették le a voksukat hazánkban is; hálás vagyok nekik. Hálás vagyok nekik, hiszen az ő döntésüknek köszönhetően vasárnap nemcsak a demokrácia ünnepe volt, hanem Magyarországon a béke melletti kiállás ünnepe is. Itt, Magyarországon is egyértelmű üzenetet küldtek a választópolgárok a háborúpárti erőknek, és talán ennek is köszönhető vagy ennek is tudható be, hogy 2024 tavaszi ülésszakának utolsó napján napirend előtti felszólalás jogával két párt nem élt. Lehet, hogy ez az a két párt, amelynek egyértelmű üzenetet küldtek a választópolgárok, lehet, hogy ez az a két párt, ahol jelentős mértékben csökkent vagy adott esetben meg is szűnt a brüsszeli képviselet, az a képviselet, amit talán képviseletnek nem is nevezhetünk, hiszen a háborúpárti erőket gyarapították ott is. Lehet, hogy azért nem nyújtottak be napirend előtti felszólalást vagy azért nem élnek ennek a lehetőségével, mert már segítenek csomagolni a brüsszeli kollégáiknak, hiszen most már a bőröndbe kell bepakolniuk a portékáikat.

Köszönetet szeretnék mondani, hiszen a béke melletti kiállás talán sosem volt annyira fontos, mint most. Ahogy képviselőtársam is elmondta, talán sosem voltunk ennyire közel a harmadik világháború kirobbanásához, mint most, éppen ezért nagyon fontos, hogy a kormány békepárti és béke melletti kiállása és álláspontja megerősítést kapott és megerősítést nyert a választópolgárok részéről.

Láthatjuk és tapasztalhatjuk, hogy a világ számos pontján fegyveres konfliktus dúl, de mégis a szomszédunkban dúló háború az, ami talán a leginkább és a legérzékenyebben érint minket. Még egy hónapja sincs, hogy az új mozgósítási törvény Ukrajnában életbe lépett, és én úgy gondolom, hogy ez egy egyértelmű jelzést kell hogy jelentsen számunkra a csatatéren elszenvedett veszteségekről, azokról a veszteségekről, amelyek minket közvetlenül is érintenek, hiszen magyar emberek, Kárpátalján élő és a magyar nemzetiséghez tartozó, de ukrán állampolgársággal rendelkező magyar emberek is a csatatéren harcolnak, és már több tucatnyian vannak, akik életüket vesztették. Azokról az emberéletekről és veszteségekről beszélek, amelyeket most már soha semmi és senki nem tud pótolni, amelyeket most már soha senki nem fog visszahozni. Márpedig mi hiszünk abban és tudjuk, hogy az élethez szabadság kell, de amellett is kiállunk, hogy a szabadsághoz élet is kell.

Az Európai Unió vezetői mindeközben már a tizenegyedik szankciós csomag kidolgozásával vannak elfoglalva, és ennek az elfogadására készülnek; egy olyan újabb szankciós csomag elfogadására, amely eddig sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, hiszen a BBC Oroszország-szerkesztője, -riportere is egyértelműen kijelentette, hogy Oroszország gazdasága továbbra is nő. A Nemzetközi Valutaalap előrejelzése, számításai szerint Oroszország gazdasági növekedése idén meg fogja haladni a 3 százalékot, mindeközben az Európai Unió alapító atyáinál azt látjuk, hogy a gazdasági növekedésük idén az 1 százalékot sem fogja elérni, és talán jövőre az 1 százalékot meg fogja haladni.

Mi táplálja ezt a gazdasági növekedést? 2024. június 6-án, tehát pár nappal ezelőtt az amerikai energiastatisztikai hivatal közzétette azokat az adatokat, amelyek az amerikai uránimportról szóltak. Azt látjuk, hogy 2023-ra 4,7 millió fontról 6 millió fontra nőtt annak az uránnak a mennyisége, amit Oroszországból Amerika importál. Nagyon bízunk abban, hogy ezek egyértelmű jelzést adnak és egyértelmű üzenetet jelentenek arra vonatkozóan, hogy miközben a mi energiabiztonságunk kockáztatva van vagy próbálják ezt kockáztatni Európa részéről, mindeközben Amerika továbbra is az egyik első számú felvásárlója az orosz uránnak.

Én azt szeretném hangsúlyozni, hogy mi továbbra is a béke pártján állunk, és részt kívánunk venni a svájci békekonferencián (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.), valamint a háborúzó felek számára továbbra is készek vagyunk arra, hogy helyet biztosítsunk a további tárgyalásoknak. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage