NÉMETH ZSOLT (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Napirend előtti felszólalásomnak a tárgya Magyarország európai uniós elnöksége. Tisztelt Államtitkár Asszony! Ezúton is szeretnék gratulálni a kinevezéséhez. A tegnapi napon Bóka János miniszter urat hallgatta meg a Külügyi Bizottság, illetőleg az Európai Ügyek Bizottsága egy együttes ülésen. Húsz nap múlva eldördül a pisztoly, és megkezdődik Magyarország európai uniós elnöksége.

Tegnapelőtt pedig lezajlottak az európai parlamenti választások, amelyek a legmeghatározóbb feltételét jelentik ennek a magyar európai uniós elnökségnek. Szeretnék én is gratulálni az Európai Parlamentbe megválasztott összes képviselőnek. Különösen is szeretnék gratulálni a Fidesz-KDNP-nek, hiszen több mint kétmillió szavazatot sikerült begyűjteniük, és a 44 százalékos eredmény, amely talán némileg elmarad az ezt megelőző választási eredménytől, de európai összehasonlításban a második legjobb eredmény, ezt azért ne felejtsük el. Azzal, hogy tizenegy képviselői helye van a kormányzó koalíciónak, egy nagyon erős mandátumot kaptunk arra, hogy mind a migráció, mind a gender, mind pedig a háború ügyében képviseljük a magyar álláspontot.

Magyarország az európai uniós elnöksége időszakában bizonyítani kívánja, hogy nem az Európai Unió alternatívájában vagy éppen az Európai Unióból való kilépésben gondolkodik, hanem egy valódi európai alternatívában gondolkodik, amely komolyan veszi a saját szabályait. Meggyőződésünk ugyanis, hogy Európa mi vagyunk, és most, a választást követően, azt gondolom, ennek a kijelentésnek különösen nagy a jelentősége. Az intézményi ciklusváltás levezénylése lesz a legfontosabb feladata a magyar elnökségnek, hiszen az Európai Parlament megalakul, a frakciók létrejönnek, adott esetben új frakciók, bizottságok, az Európai Bizottság felállítása megtörténik. Ez el fog húzódni az év végéig, végig fogja kísérni ez a munka a magyar elnökségi félévet. Úgy gondolom, hogy kiváló politikai befektetési lehetőség Magyarország számára az, hogy a partnerek megszabaduljanak az elkövetkezendő fél esztendőben a Magyarországot övező előítéletektől, mindazoktól az előítéletektől, amelyek az elmúlt esztendőkben a kapcsolatainkra rárakódtak.

Egyfajta politikai átrendeződésre is számítok, egy új korszak kezdetének lehetőségét vetíti előre ez a politikai átrendeződés: noha úgy látjuk, hogy a baloldalon alapvetően nem történt fontos változás, de a jobboldalon egy új európai jobboldali politikai család van születőben, ami a Fidesz-KDNP tizenegy képviselőjével Magyarország mozgásterét is kibővítheti; főleg, ha hozzáadjuk az RMDSZ mandátumait is ehhez, akik egyébként a 6,5 százalékos kiváló eredményükkel Romániában a legnagyobb elismerést érdemlik. Ezen a ponton szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a listánkon egy vajdasági, illetőleg egy kárpátaljai illetőségű képviselő is képviselni fogja a nemzeti összetartozás szempontjait.

(10.10)

Annál is inkább fontosnak tartom ezt, hogy erre a politikai átrendeződésre felhívjam a figyelmet, mert az Ursula von der Leyen nevével fémjelzett Bizottság és annak politikai háttere az elmúlt években egyszerűen alkalmatlannak bizonyult. Egy kulcsfontosságú kérdés, hogy képese Európa új irányt venni. A jogalkotás itt tehát csak korlátozott mértékben lehetséges, de természetesen örülnék annak, ha államtitkár asszony ismertetné a főbb elnökségi prioritásokat, azon túl, hogy június 18-án megismerhetjük az elnökségi logót, az elnökségi mottót, és hogy elindul a honlap is. Örvendetesnek tartom, hogy az új európai versenyképességi paktum szerepel a gondolkodás középpontjában.

Befejezésül, tisztelt elnök úr, emlékeztetnék arra, ami a siker kulcsa volt 2011-ben, a honest broker, a pártatlan közvetítői szerep, amelyet Martonyi János vezetésével kiválóan töltöttünk be 2011-ben. Ugyanennek az elvnek a jegyében kívánok sok sikert a második magyar európai elnökségi csapatnak Bóka János miniszter úr vezetésével. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage