ILLÉS BOGLÁRKA külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Ház! Köszönetet szeretnék mondani Németh Zsoltnak, az Országgyűlés, a parlament Külügyi Bizottsága elnökének a felszólalásához és ahhoz, hogy mi békepárti erőként vállvetve küzdhetünk nemzetközi színtéren, kiállunk a béke mellett, és úgy gondoljuk, hogy a diplomáciának talán sohasem volt akkora jelentősége, mint most, napjainkban, hiszen kulcsfontosságú, hogy a tűzszünet és a tárgyalóasztalok melletti béketárgyalások minél hamarabb elinduljanak és elkezdődjenek.

Köszönetet szeretnék mondani a magyar állampolgárokon túl azoknak az európai polgároknak is, akik kiálltak a béke mellett. Németh Zsolt képviselőtársam jelezte a Romániában lezajlott választásoknak az eredményét. Úgy gondolom, hogy valamennyi európai uniós tagállamban érzékelhetjük, hogy egyértelmű üzenetet küldtek a választópolgárok a háborúpárti erőknek, és egyértelműen kiálltak a béke mellett. A következő időszakban, a következő hat hónapban nemcsak az Európai Parlamenten belüli lehetőségekkel fogunk élni, hogy kiálljunk a béke mellett, hanem július 1-jétől valóban, Magyarország átveszi az Európai Unió Tanácsának elnökségét, és ez szintén lehetőséget biztosít számunkra arra, hogy kiemelt prioritásként kezeljük akár a béke kérdését.

Az elnökséget be is szeretném mutatni, az elnökségi felkészülést, az előkészületeket önöknek számokban, hiszen már több mint 250 előkészítő megbeszélést folytattunk, folytattak az érintett kollégák valamennyi tagállammal, tagjelölt államokkal, EU-s intézményekkel és európai ernyőszervezetekkel. Talán mondhatom azt, hogy ez példa nélküli az elnökségek történetében.

Jelenleg úgy számolunk, hogy 122 áthúzódó jogalkotási dosszié lesz, és ebből 55 dosszié vonatkozásában a Tanácsban és 30 vagy 35 dossziéban pedig a Tanács és az Európai Parlament közötti tárgyalások során tudunk, tervezünk és kívánunk előrelépni. Körülbelül 1500 tanácsi munkacsoporti ülést kívánunk lebonyolítani, 37 formális tanácsülést tervezünk Brüsszelben és Luxemburgban, 230 elnökségi rendezvényt Magyarországon, köztük 16 informális tanácsülést, egy informális európai tanácsi ülést és az európai politikai közösség csúcstalálkozóját is.

Az Európai Unió melletti Állandó Képviseletünkön a létszámot megdupláztuk, 265-en fognak dolgozni az elnökség előkészítésén, lebonyolításán a következő hónapokban. Köszönetet szeretnék mondani valamennyi képviselőtársamnak, akik támogatták ezt a tevékenységünket, és támogatták azt is szavazatukkal, hogy a további munkatársak felvételére sor tudjon kerülni. A hazai rendezvények lebonyolításában száz fő delegációs kísérő fog majd közreműködni, és kilencszáz fő tisztviselő kapott már felkészítést és képzést az elnökségi többletfeladatokra. Ezúton is köszönetet szeretnék mondani azoknak a kollégáknak, akik az előkészítésen dolgoztak, hiszen, ahogy láthatják vagy érzékelhetik, nagyon sok megbeszélést és ülést tervezünk, ez rengeteg munkával jár, és sok erőt kívánok nekik a következőkben is, hogy ezeket sikeresen le is tudjuk bonyolítani.

A magyar elnökség eltérő lesz, mint a korábbiak, hiszen a magyar elnökségnek három alapvető célkitűzése van: az első valóban az intézményi átmenet zökkenőmentes lebonyolítása; a másik az, hogy semleges és tisztességes közvetítők legyünk, bár ez a korábbiakhoz és akár a korábbi elnökségünkhöz is teljes mértékben hasonló  bízom benne, hogy itt már tudtunk bizonyítani és ugyanazt fogjuk majd képviselni; és a következő ötéves, nagy európai uniós politikákról szóló előkészítő megbeszéléseken is orientálni szeretnénk Európa jövőjét és az Európai Unió leendő vezetőit a kiemelten fontos témák és a kiemelten fontos területek vonatkozásában és ügyében.

Az első ilyen terület a versenyképesség javítása. Kiemelt prioritásunk lesz a 2024 áprilisában az Európai Tanács által előre jelzett új európai versenyképességi megállapodás elfogadása és ennek keretében a gazdasági növekedés újraindítása. Valamint a kohéziós programok félidős értékelése is a magyar elnökség alatt lesz, a magyar elnökség alatt kerül erre sor, ezért a kohéziós politika jövőjéről és az uniós költségvetésben betöltött szerepéről is tárgyalni kívánunk az államokkal. Nyugat-Balkán integrációja kiemelt jelentőségű, hiszen ha megnézzük, akkor átlagosan most már 15 éve várnak arra a Nyugat-Balkán országai, hogy csatlakozni tudjanak az Európai Unióhoz. A béke melletti kiállás nem képzelhető el a védelempolitika kérdésének a tanulmányozása nélkül, éppen ezért ez is kritikus fontosságú, és az illegális migrációval szembeni küzdelem, a migrációs nyomás is az Európai Unió Tanácsának az asztalán lesz, az asztalára kerül.

A feladat tehát nehéz, de méltó kihívás hazánk számára, amelyre, én úgy gondolom, hogy készen állunk, és köszönöm mindenkinek előre is a segítségét, közreműködését annak érdekében, hogy eredményes elnökséget tudjunk lebonyolítani. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage