NAGY CSABA, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Az előttünk fekvő törvényjavaslat számos rendkívül fontos témakört érint. Engedjék meg, hogy ezekből kiemeljek néhány lényeges elemet, arra is tekintettel, hogy államtitkár úr részletesen ismertette a törvényjavaslatot.

Kiemelendő újdonság, hogy a javaslat lehetőséget teremtene arra, hogy a kötelező egészségügyi szűrővizsgálatokat kiterjessze, a jelenlegi szabályozás ugyanis csupán 18 éves korig teszi kötelezővé a szűrővizsgálatokat. A javaslat elfogadása esetén a szűrővizsgálatok szélesebb körben válnak majd elérhetővé.

A törvényjavaslat úgy módosítana a jelenlegi szabályozáson, hogy az egészségügyért felelős miniszter rendelete korhatár nélkül előírhat kötelező szűrővizsgálatokat. Üdvözlendő, hogy a változások bevezetése nem jár többletköltséggel, hiszen a vizsgálatok Nemzetközi Egészségbiztosítási Alapkezelő általi finanszírozása jelenleg is megoldott, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Téren keresztül pedig a párhuzamos vizsgálatok végzése kizárható.

A jelenlegi szabályozás szerint a vezető, továbbá a pénzügyi kötelezettségvállalásra jogosult egészségügyi szolgáltatási jogviszonyban álló személy munkakörével, vezetői megbízásával összeférhetetlen, ha a hozzátartozójával irányítási, ellenőrzési vagy elszámolási kapcsolatba kerülne. Ez a szabályozás úgy módosulna, hogy az alapvető munkáltatói jogkör gyakorlója az összeférhetetlenség alól  ellátási érdekből  felmentést adhat. A felmentésre vonatkozó engedély megadásának feltételeit, ideértve az ellátási érdek meghatározását is, a kormány fogja rendeletben meghatározni.

Magyarország Kormánya számára a család és azon belül a gyermek jóléte elsődleges célkitűzés. Magyarország Alaptörvénye XV. cikkének (5) bekezdése kimondja: Magyarország külön intézkedésekkel védi a családokat, a gyermekeket, a nőket, az időseket és a fogyatékkal élőket.

Az Alaptörvény e rendelkezéseinek figyelembevételével a törvényjavaslat meggyorsítja a kórházban hagyott újszülött gyermekek örökbefogadhatóságát annak érdekében, hogy minél hamarabb új családba kerüljenek. Minden gyermek elsődleges érdeke ugyanis, hogy szerető családban nőjön fel.

A törvényjavaslat szerint, aki a szülés után gyermekét a kórházban hagyja, lemond róla és egyidejűleg hozzájárul a gyermek örökbefogadhatóságához. A javaslatban foglaltaknak megfelelően, így amennyiben valaki közvetlenül a szülést követően az újszülöttet a kórházban hagyja és hat hétig nem jelentkezik érte, azt úgy kell tekinteni, mintha inkubátorban hagyná. A gyermekek ezen hat hét leteltét követően örökbefogadhatóak.

Ezen a ponton szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy 2023-ban továbbra is ingyenesen biztosítottuk az örökbe fogadni szándékozó szülők számára a felkészítő tanfolyamokat, az azokon való részvételt. A területi gyermekvédelmi szakszolgálatok és az Ágacska Alapítvány részére nyújtott támogatással  129 millió 600 ezer forint értékben  a területi és a gyermekvédelmi szakszolgálatok szervezésében 113 tanfolyamon, az Ágacska Alapítvány szervezésében pedig 20 tanfolyamon valósulhattak meg ezek a képzések; 2023-ban mintegy 1850 fő tudott ezeken részt venni.

Tisztelt Képviselőtársaim! Napjainkban számos oktatási intézményben a társadalmat rendkívül megrázó esemény történt mind a tanárokkal, mind a diákokkal szemben. Ezek a verbális és fizikai támadások az online és az offline térben is előfordulnak. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos az, hogy az iskola épülete minden diák és tanár számára egy biztonságos környezetet jelentsen. Ennek megfelelően az előttünk fekvő törvényjavaslat egységes szabályozást vezetne be az iskolákba be nem vihető és korlátozottan bevihető tárgyakra vonatkozóan.

Tisztelt Országgyűlés! Az előttünk fekvő törvényjavaslat felhatalmazza továbbá a kormányt arra, hogy rendeletben megállapítsa az online szálláshely-közvetítők által végzett szálláshelyszolgáltatás-értékesítési tevékenységhez kapcsolódó részletszabályokat. A javaslat az online szálláshely-közvetítők számára előírná, hogy a fogyasztó számára azonosításra alkalmas és látható módon kötelesek legyenek feltüntetni a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban használt regisztrációs számot, valamint a szálláshely típusát. Ennek célja, hogy az online szállásközvetítőkön keresztül kizárólag jogszabályi feltételeknek megfelelően működő szálláshely-szolgáltatók értékesíthessék a szolgáltatásaikat.

Tisztelt Képviselőtársaim! A Fidesz-frakció támogatja a dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes úr által benyújtott, „Az állam működését érintő egyes törvények módosításáról” címet viselő T/8560. számú törvényjavaslatot. Kérem képviselőtársaimat, hogy önök is a Fidesz-frakció álláspontját képviseljék a szavazás során. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage