ELNÖK : Szép jó napot kívánok, tisztelt képviselőtársaim! Szeretettel köszöntöm valamennyiüket. Megkérem önöket, foglalják el helyüket, ellenőrizzék, hogy szavazókártyájukat megfelelően elhelyeztéke a szavazógépben. (Zaj.)

Létszámellenőrzést tartunk. Kérem képviselőtársaimat, hogy nyomják meg szavazógépük valamelyik gombját! Kérem, most! (Jelenlét-ellenőrzés.)

Megállapítom, hogy az Országgyűlés 174 jelen lévő és 25 távol lévő tagjával határozatképes.

Tisztelt Ház! A mai határozathozatalok során minősített többséget igénylő előterjesztések elfogadásáról is döntünk. Felhívom szíves figyelmüket, hogy a határozati házszabály 50. § (3) bekezdése alapján amennyiben a törvényjavaslat zárószavazása során az Országgyűlés nem fogad el minősített többséget igénylő rendelkezést, ez további külön döntés nélkül is kiterjed az el nem fogadott szabályozás sarkalatosságára utaló rendelkezés elhagyására is. Ebben az esetben az egyszerű többséggel történő zárószavazás az előterjesztés ekképpen módosult szövegéről történik.

Tisztelt Országgyűlés! Elfogadott napirendünknek megfelelően most a tegnapi ülésnapon elhangzott interpellációkra adott válaszok elfogadásáról történő határozathozatalokra kerül sor.

Arató Gergely, a DK képviselője, az I/8529. számú interpellációjára adott választ nem fogadta el. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadjae a választ. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés az interpellációra adott választ 134 igen szavazattal, 44 nem szavazat ellenében, 1 tartózkodás mellett elfogadta.

Komjáthi Imre, az MSZP képviselője, az I/6995. számú interpellációjára adott választ nem fogadta el. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadjae a választ. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés az interpellációra adott választ 135 igen szavazattal, 44 nem szavazat ellenében, 1 tartózkodás mellett elfogadta.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik képviselője, az I/8537. számú interpellációjára adott választ nem fogadta el. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadjae a választ. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés az interpellációra adott választ 135 igen szavazattal, 44 nem szavazat ellenében, 1 tartózkodás mellett elfogadta.

Szabadi István, a Mi Hazánk képviselője, az I/8530. számú interpellációjára adott választ nem fogadta el. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadjae a választ. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés az interpellációra adott választ 135 igen szavazattal, 24 nem szavazat ellenében, 2 tartózkodás mellett elfogadta.

Szabó Rebeka, a Párbeszéd képviselője, az I/8534. számú interpellációjára adott választ nem fogadta el. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadjae a választ. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés az interpellációra adott választ 133 igen szavazattal, 44 nem szavazat ellenében, 1 tartózkodás mellett elfogadta.

Kanász-Nagy Máté, az LMP képviselője, az I/8536. számú interpellációjára adott választ nem fogadta el. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadjae a választ. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés az interpellációra adott választ 135 igen szavazattal, 43 nem szavazat ellenében, 1 tartózkodás mellett elfogadta.

Földi Judit, a DK képviselője, az I/8209. számú interpellációjára adott választ nem fogadta el. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadjae a választ. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés az interpellációra adott választ 135 igen szavazattal, 44 nem szavazat ellenében, 1 tartózkodás mellett elfogadta.

Most soron következik az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottságának a baloldal magyar érdekkel szembeni brüsszeli politikai akcióinak feltárását célzó vizsgálati tevékenységéről szóló jelentése elfogadásáról szóló H/8309. számú határozati javaslat zárószavazása. Mivel az előterjesztéshez összegző módosító javaslat nem érkezett, most a határozati javaslat benyújtott szövegéről határozunk.

Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadjae a H/8309. számú határozati javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés a határozati javaslatot 141 igen szavazattal, 26 nem szavazat ellenében, tartózkodás nélkül elfogadta.

(13.10)

Soron következik a magyar fogyasztók és vállalkozások érdekében történő fellépésről szóló T/6547. számú törvényjavaslathoz benyújtott összegző módosító javaslatról történő döntés és a zárószavazás. A Törvényalkotási Bizottság összegző módosító javaslatát T/6547/6., összegző jelentését pedig T/6547/7. számon terjesztette elő. Most az összegző módosító javaslatról döntünk. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadjae a Törvényalkotási Bizottság T/6547/6. számú összegző módosító javaslatát. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés az összegző módosító javaslatot 176 igen szavazattal, 1 nem szavazat ellenében és 1 tartózkodás mellett elfogadta.

Most a zárószavazás következik. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadjae a T/6547/8. számú egységes javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés az egységes javaslatot 177 igen szavazattal, 1 nem szavazat ellenében és 1 tartózkodás mellett elfogadta.

Soron következik az állam működését érintő egyes törvények módosításáról szóló T/8560. számú törvényjavaslathoz benyújtott összegző módosító javaslatról történő döntés és a zárószavazás. Emlékeztetem önöket, hogy tegnapi döntésünknek megfelelően a törvényjavaslatot kivételes eljárásban tárgyalja az Országgyűlés. A Törvényalkotási Bizottság összegző módosító javaslatát T/8560/2., összegző jelentését pedig T/8560/3. számon terjesztette elő. Most az összegző módosító javaslatról döntünk. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadjae a Törvényalkotási Bizottság T/8560/2. számú összegző módosító javaslatát. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés az összegző módosító javaslatot 136 igen szavazattal, 23 nem szavazat ellenében és 21 tartózkodás mellett elfogadta.

Most a zárószavazás következik. Ennek során a törvényjavaslatnak az összegző módosító javaslattal módosított szövegéről döntünk. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadjae a T/8560. számú törvényjavaslat összegző módosító javaslattal módosított szövegét. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés a módosult törvényjavaslatot 135 igen szavazattal, 28 nem szavazat ellenében és 16 tartózkodás mellett elfogadta.

Most soron következik a köztársasági elnök által alaptörvény-ellenesség miatt visszaküldött, az Országgyűlés 2023. december 12-ei ülésnapján elfogadott, a kulturális örökség egyes elemeinek fenntartható fejlesztéséről szóló törvényhez benyújtott törvényalkotási bizottsági módosító javaslatról történő döntés és a zárószavazás. A köztársasági elnöknek aláírásra megküldött törvény szövege T/4252/8., a köztársasági elnök levele pedig T/4252/9. számon a Ház informatikai hálózatán valamennyiünk számára elérhető. A Törvényalkotási Bizottság módosító javaslatát T/4252/11., jelentését pedig T/4252/12. számon terjesztette elő. Tájékoztatom önöket, hogy a határozathozatal során módosító javaslat fenntartására és külön szavazás kérésére nincs lehetőség.

Most a Törvényalkotási Bizottság módosító javaslatáról határozunk. Tisztelt Ház! Arra figyelemmel, hogy ennek 2. pontjának, 3. pontjában a 2. § (1) és (3)-(6) bekezdésének, 4. pontjának, 5. pontjában a 4. § (1)-(4) bekezdésének, valamint új (5) és (6) bekezdésének, 6. pontjában az 5. § (1), (2), (4) és (5) bekezdésének, valamint új (6)-(8) bekezdésének, 7. pontjában a 6. § új (1) és (2) bekezdésének, 9. pontjában a 7. § (2), (4) és (5) bekezdésének, valamint új (6)-(8) bekezdésének, 10. pontjában a 8. § (1) bekezdésének és új (2) bekezdésének, 12. pontjának, 14. pontjában a 10. § (1) és (2) bekezdésének, új (3) bekezdésének, valamint (5) bekezdésének, 16. pontjának és 24-26. pontjának elfogadásához minősített többség szükséges.

A határozathozatalra két részletben kerül sor. Először a minősített többséget igénylő részekről határozunk, amelyek elfogadásához a jelen lévő országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazata szükséges. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadjae a T/4252/11. számú módosító javaslat minősített többséget igénylő részét. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés a módosító javaslat minősített többséget igénylő részét 136 igen szavazattal, 26 nem szavazat ellenében és 18 tartózkodás mellett elfogadta.

Most a Törvényalkotási Bizottság módosító javaslatának egyszerű többséget igénylő további részeiről határozunk. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadjae a Törvényalkotási Bizottság T/4252/11. számú módosító javaslatának egyszerű többséget igénylő további rendelkezéseit. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés a módosító javaslat egyszerű többséget igénylő további részét 136 igen szavazattal, 26 nem szavazat ellenében és 18 tartózkodás mellett elfogadta.

(13.20)

Most a zárószavazás következik, melynek során a ki nem hirdetett törvénynek a Törvényalkotási Bizottság módosító javaslatának elfogadott pontjaival módosított szövegéről döntünk. Felhívom szíves figyelmüket, hogy az Alaptörvény meghatározza az imént módosított, ki nem hirdetett törvény minősített többséget igénylő rendelkezéseinek körét, melyek elfogadásához a jelen lévő országgyűlési képviselők kettőharmadának igen szavazata szükséges.

Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadjae a kulturális örökség egyes elemeinek fenntartható fejlesztéséről szóló, ki nem hirdetett törvény minősített többséget igénylő rendelkezéseit az imént elfogadott módosításokkal. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés a módosult, ki nem hirdetett törvény minősített többséget igénylő rendelkezéseit 136 igen szavazattal, 35 nem szavazat ellenében, 9 tartózkodás mellett elfogadta.

Most az imént módosított, ki nem hirdetett törvény egyszerű többséget igénylő rendelkezéseiről határozunk. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadjae a kulturális örökség egyes elemeinek fenntartható fejlesztéséről szóló, ki nem hirdetett törvény egyszerű többséget igénylő rendelkezéseit az imént elfogadott módosításokkal. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés a módosult, ki nem hirdetett törvény egyszerű többséget igénylő rendelkezéseit 136 igen szavazattal, 35 nem szavazat ellenében, 9 tartózkodás mellett elfogadta.

Most soron következik a „Magyarország Alaptörvényének tizenharmadik módosítása” című, T/7105. számú javaslathoz benyújtott összegző módosító javaslatról történő döntés és a zárószavazás. A Törvényalkotási Bizottság összegző módosító javaslatát T/7105/8. számon, összegző jelentését pedig T/7105/9. számon terjesztette elő.

Most az összegző módosító javaslatról döntünk. Felhívom figyelmüket, hogy ennek elfogadásához az országgyűlési képviselők kettőharmadának igen szavazata szükséges.

Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadjae a Törvényalkotási Bizottság T/7105/8. számú összegző módosító javaslatát. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés az összegző módosító javaslatot 152 igen szavazattal, 5 nem szavazat ellenében, tartózkodás nélkül elfogadta.

Most a zárószavazás következik. Felhívom szíves figyelmüket, hogy az Alaptörvény S) cikkének (2) bekezdése alapján az Alaptörvény módosítására irányuló javaslat elfogadásához az országgyűlési képviselők kettőharmadának igen szavazata szükséges.

Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadjae a „Magyarország Alaptörvényének tizenharmadik módosítása” című, T/7105/10. számú egységes javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés az egységes javaslatot 152 igen szavazattal, 1 nem szavazat ellenében, tartózkodás nélkül elfogadta.

Soron következik a gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról szóló T/8217. számú törvényjavaslathoz benyújtott összegző módosító javaslatról történő döntés és a zárószavazás. A Törvényalkotási Bizottság összegző módosító javaslatát T/8217/18., összegző jelentését pedig T/8217/19. számon terjesztette elő.

Tájékoztatom önöket, hogy a Házszabály 48. § (4) bekezdése alapján a DK képviselőcsoportja a 6., 7., 9., az MSZP képviselőcsoportja a 10. és 11., a Párbeszéd képviselőcsoportja pedig a 8. számú módosító javaslat fenntartását indítványozta. Először ezekről határozunk.

A 6. számú módosító javaslat Gyurcsány Ferenc és képviselőtársai indítványa. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, fenntartjae a javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés a módosító javaslatot 50 igen szavazattal, 129  nem szavazat ellenében, tartózkodás nélkül nem tartotta fenn.

A 7. számú módosító javaslat is Gyurcsány Ferenc és képviselőtársai indítványa. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, fenntartjae a javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés a módosító javaslatot 35 igen szavazattal, 138 nem szavazat ellenében, 7 tartózkodás mellett nem tartotta fenn.

A 9. számú módosító javaslat Gyurcsány Ferenc és képviselőtársai indítványa. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, fenntartjae a javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés a módosító javaslatot 45 igen szavazattal, 135 nem szavazat ellenében, tartózkodás nélkül nem tartotta fenn.

A 10. számú módosító javaslat is Gyurcsány Ferenc és képviselőtársai indítványa. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, fenntartjae a javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés a módosító javaslatot 45 igen szavazattal, 135 nem szavazat ellenében, tartózkodás nélkül nem tartotta fenn.

A 11. számú módosító javaslat Gyurcsány Ferenc és képviselőtársai indítványa. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, fenntartjae a javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés a módosító javaslatot 40 igen szavazattal, 135 nem szavazat ellenében, 5 tartózkodás mellett nem tartotta fenn.

A 8. számú módosító javaslat Gyurcsány Ferenc és képviselőtársai indítványa. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, fenntartjae a javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés a módosító javaslatot 43 igen szavazattal, 137 nem szavazat ellenében, tartózkodás nélkül nem tartotta fenn.

Tisztelt Ház! Mivel az Országgyűlés módosító javaslatot nem tartott fenn, most az összegző módosító javaslatról döntünk.

Tájékoztatom a tisztelt Országgyűlést, hogy a házszabály 48. § (2) bekezdése alapján az LMP képviselőcsoportja a T/8217/18. számú összegző módosító javaslat 39. pontjáról külön szavazást kezdeményezett. Először a külön szavazásra kért pontról határozunk, majd az összegző módosító javaslat minősített többséget igénylő részéről, és ezután döntünk az összegző módosító javaslat további pontjairól.

Tehát most az összegző módosító javaslat külön szavazásra kért, egyszerű többséget igénylő 39. pontjának elfogadásáról határozunk. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadjae a T/8217/18. számú összegző módosító javaslat egyszerű többséget igénylő, külön szavazásra kért 39. pontját. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés az összegző módosító javaslat külön szavazásra kért pontját 139 igen szavazattal, 27 nem szavazat ellenében, 13 tartózkodás mellett elfogadta.

Most az összegző módosító javaslat minősített többséget igénylő, a 25. pontjában az új 60. § (2) bekezdését megállapító rendelkezéséről, valamint a 28. és 35. pontjairól döntünk. Felhívom szíves figyelmüket, hogy ezek elfogadásához a jelen lévő országgyűlési képviselők kettőharmadának igen szavazata szükséges.

Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadjae a T/8217/18. számú összegző módosító javaslat minősített többséget igénylő részeit. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés az összegző módosító javaslat minősített többséget igénylő részeit 164 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, 15 tartózkodás mellett elfogadta.

(13.30)

Most az összegző módosító javaslat egyszerű többséget igénylő további részeiről határozunk. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadjae a T/8217/18. számú összegző módosító javaslat egyszerű többséget igénylő további részeit. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés az összegző módosító javaslat egyszerű többséget igénylő további részeit 162 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, 15 tartózkodás mellett elfogadta.

Most a zárószavazás következik. Felhívom szíves figyelmüket, hogy az Alaptörvény meghatározza az egységes javaslat minősített többséget igénylő rendelkezéseinek körét, melyek elfogadásához a jelen lévő országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazata szükséges. Erre figyelemmel a zárószavazásra két részletben kerül sor.

Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadjae a T/8217/20. számú egységes javaslat minősített többséget igénylő rendelkezéseit. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés az egységes javaslat minősített többséget igénylő rendelkezéseit 163 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, 14 tartózkodás mellett elfogadta.

Most az egységes javaslat egyszerű többséget igénylő rendelkezéseiről határozunk. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadjae a T/8217/20. számú egységes javaslat egyszerű többséget igénylő rendelkezéseit. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés az egységes javaslat egyszerű többséget igénylő rendelkezéseit 164 igen szavazattal, 1 nem szavazat ellenében, 13 tartózkodás mellett elfogadta.

Tisztelt Országgyűlés! Soron következik az Alkotmánybíróság elnökének titkos szavazással történő megválasztása. (Számos ellenzéki képviselő távozik az ülésteremből.)

Arra kérem azokat az ellenzéki képviselőtársaimat, akik most elhagyják az üléstermet, hogy lehetőleg csöndben és lehetőleg gyorsan tegyék meg, hogy a munkánkat zavartalanul tudjuk folytatni.

Tisztelt Ház! Engedjék meg, hogy megkülönböztetett tisztelettel köszöntsem a jelöltet, dr. Juhász Imrét (Taps a kormánypártok padsoraiból.  Dr. Juhász Imre felállva köszöni meg a tapsot.), köszönöm szépen, valamint családtagjait, az Alkotmánybíróság tagjait, az Országgyűlés valamennyi állandó meghívottját, vendégeinket, akik részt vesznek mai ülésünkön.

Tájékoztatom önöket, hogy az Országgyűlés elnöke S/8561. számon javaslatot terjesztett elő, melyben dr. Juhász Imre urat az Alkotmánybíróság elnökének javasolja megválasztani a mai nappal. Az Országgyűlés az Alkotmánybíróság elnökét az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatával választja meg. Az elnök megbízatása az alkotmánybírói hivatali ideje lejártáig tart. Az országgyűlési törvény alapján a szavazás titkos.

Tisztelt Országgyűlés! A titkos szavazás menete a következő: a képviselők az Országház alsóházi üléstermének Duna-parti folyosóján vehetik át a szavazólapokat a nevük kezdőbetűjének megfelelő csoportból, ábécésorrendben, négy csoportban. Tájékoztatom önöket, hogy a szektoroknál egy darab szavazólapot, továbbá egy darab borítékot vehetnek át.

Kérem, hogy az átvétel tényét az asztaloknál elhelyezett íveken aláírásukkal igazolni szíveskedjenek. Tájékoztatom önöket, hogy a szavazás során a szavazófülkét is igénybe lehet venni.

Kérem önöket, hogy a szavazólapon az „igen”, „nem”, illetve „tartózkodom” rovatba helyezzék el jelölésüket.

Most felkérem Bakos Bernadett jegyző asszonyt, hogy röviden ismertesse a szavazás szabályait, képviselőtársaimat pedig tisztelettel arra kérem, hogy a helyükön ülve hallgassák azt végig. Parancsoljon, jegyző asszony, öné a szó.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage