000454768 - címsor

Álladalomtan : I-III. füzet

000454768 - bal

000454768

ugras

Cím: Álladalomtan : I-III. füzet
Szerző: Ramóczy Valerián János
Impresszum: [Pozsony] Pozsonyban : Bucsánszky A., 1847
URI: https://go.ogyk.hu/ogy01-000454768

000454768 - könyvismertető

Ramóczy Valerián (Kőszeg, 1807. április 27. – Sopron, 1864. június 20.) bencés szerzetes és tanár volt a reformkor, majd a neoabszolutizmus Magyarországán. Ramershofer János néven született, nevét a magyar nyelv és irodalom oktatásával és kutatásával eltöltött másfél évtized után magyarosította.
Ramóczy Pannonhalmán folytatott teológiai tanulmányokat. 1828-ban tette meg a Szent Benedek-rend szerzetesi fogadalmát. 1829 és 1837 között a Pozsonyi Bencés Gimnázium, ezután egy éven át a Pápai Bencés Gimnázium, majd 1838-tól 1850-ig a Győri Bencés Gimnázium magyar nyelv és irodalom tanára volt. Győrben a gimnázium statisztikatanárának betegsége miatt hosszabb ideig statisztikát is tanított, ebben az időszakban írta meg Álladalomtan című művét, valamint a Német szövetséges tartományok rövid földleírása című munkát. 1850-től egy éven át ismét a pozsonyi gimnáziumban tanított, a magyar irodalom mellett filozófiát. Ezután kinevezték a Kőszegi Bencés Gimnázium igazgatójává, a pozíciót 1855-ig töltötte be. Ezt követően a Soproni Bencés Gimnáziumnál volt igazgató, valamint rendje házfőnöke a városban.
Álladalomtan – mai szóval államtan – című háromkötetes művében Magyarország és más európai államok statisztikai leírását végezte el, illetve áttekintést nyújtott a statisztika tudományának állásáról a 19. század közepén. Az első kötetben (korabeli szóhasználattal füzetben) ismerteti Ramóczy a statisztika fogalmát, elméletét, forrásait, történetét, valamint tanításának módszereit. Ugyancsak ebben a kötetben kapott helyet az európai kontinens földrajzának és népességének általános statisztikai leírása. A kötet zárófejezetében Ramóczy ugyanezt a munkát elvégzi a Habsburg Birodalomra vonatkozóan is. A második kötetben Magyarország, illetve tőle külön kezelve Erdély geográfiai-demográfiai statisztikái olvashatók. A harmadik kötet a korabeli Európa többi állama; Nagy-Britannia, Franciaország, Poroszország, Oroszország, a Német Szövetség államai, Svájc, Hollandia, Belgium, Dánia, Svédország-Norvégia, az Itáliai-félsziget nyolc állama, Spanyolország, Portugália, a Török Birodalom, Montenegró, valamint Görögország statisztikai adatait tartalmazza. Az egyes országok adatsorainak bemutatása mellett a fejezetek végén azok alkotmányos berendezkedését is ismertette a szerző.
Ramóczy a legfrissebb hozzáférhető adatokat használta fel munkájához, amelyben a statisztikatudomány ma is használt vizsgálati szempontjai közül már megjelent a népességmozgalom – a születések és halálozások alakulása – nyomon követése.

LB