Keresés

Találatok

Báró Wodianer Albert palotájának mennyezeti freskója, (a művészetek), fénymetszet a Lotz-albumban, 1899

Báró Wodianer Albert palotájának mennyezeti freskója, (a művészetek), fénymetszet a Lotz-albumban, 1899
© OGYH - Országgyűlés Hivatala
OGYM-KGY_014-08-2023-GYSZ.jpg

Copyright

Forrás

OGYH - Országgyűlési Múzeum

Jogtulajdonos

OGYH - Országgyűlés Hivatala

Credit

OGYH - Országgyűlési Múzeum

Tárgy, műtárgy forrása

OGYH - Országgyűlési Múzeum

Nyomtatott forrás

Lotz Károly falfestményei. Húsz fénymetszetű táblával és Morelli Gusztáv fametszeteivel. Szövegét írta Riedl Frigyes. Budapest, Kiadja a Lotz-ünnepély Hölgybizottsága, 1899. – 33 p. + 18 t. : ill., 45 cm

Leírás

Báró Wodianer Albert palotája (ma Budapest, VI. kerület, Liszt Ferenc tér 3.) első emeleti termének mennyezetfestménye, melyen Lotz Károly a művészeteket ábrázolja, készült 1889-ben. (A kép az 1941-ben lebontott palotából a pesti belvárosi Károlyi-palotába, a Petőfi Irodalmi Múzeum épületének egyik termébe került, ahol ma is található.) E festményről készült a Lotz album fénymetszete, a XII. tábla, melynek címe: „Mennyezet-freszkó br. Wodianer Albert palotájában Budapesten: A művészetek.”

A temperatechnikával készült mennyezetkép keretének rövidebb oldalai a bécsi Felső-Belvedere nagy oromzatának formáját követve homorú, egyenes és domború vonalakkal barokkos keretet képeznek. A hosszoldalak közepén szegmensívben beívelődik a keret. E szegmensívek által megszakítva kör alakú festett nyílás zárja az alatta lévő festett architektúrát, melyet Colosseum-motívumok alkotnak, négy oszlop fölött golyvázódó párkánnyal. E párkány fölött nyílik meg az égbolt, mely előtt és részben az építészeti részletek előtt is antik mitológiai alakok láthatók. A rövidebb oldalakhoz közelebb nagyobb csoportok, a hosszabb oldalak közepénél alárendelt, kisebb csoportok jelennek meg. Ybl Ervin megállapítása szerint reneszánsz jellegű – neoreneszánsz – festészeti kompozíció jelenik meg a mennyezeten, ennek kerete azonban neobarokk megoldás.

Az egyik rövid oldalon a festett körépítmény elé egy attól függetlennek látszó volutás talapzatot helyezett a festő. E piedesztálnak – úgy tűnik – alsó szintjén az Építészet allegóriája rajztáblával és körzővel, míg a talapzat tetejére a Szobrászat, és a fölé emelkedő Festészet kapott helyet. Velük szemben, a kerek architektúra előtt lebegő felhőn ül a Költészet alakja, ő emelkedik a legmagasabbra, kezében líra és papírtekercs látszik, feje fölé puttó emel koszorút. A felhőt – mintha tartanák – puttók veszik körül.

A szemközti rövid oldalon a kilenc múzsa közül hét látható. A festett építészeti háttér elé átlósan emelkedő felhő tetejét Terpszikhoré, a tánc múzsája foglalja el, feje fölé csörgődobot tartva. Bal keze alatt a felhőn a zene, a szerelmi dal, a líra és az eposz múzsái láthatók. Jobb keze alatt, a felhő mellett a tragédia és valószínűleg a komédia múzsája lebeg. A felhőt játékosan itt is egy puttó támasztja alá Atlaszként, egy társa teátrális mozdulatot tesz.

A hosszabb oldalak közepén egyrészt a Dicsőség harsonás és pálmaágat tartó alakja látható hátulról, merész rövidülésben, egy puttó társaságában, a másik oldalon pedig egy piedesztálon álló, és egy neki virágos tálat nyújtó puttó kettőse jelenik meg.

A Lotz Károly falfestményeit bemutató albumot a Lotz-ünnepély Hölgybizottsága adta ki 1899-ben, Riedl Frigyes irodalomtörténész bevezetőjével, tanulmányával. Riedl kilenc fejezetet írt Lotz falfestészeti életművéről, a szöveg közti képek Morelli Gusztáv fametszetei. Az album húsz római számmal jelzett oldalon fénymetszeteket tartalmaz, melyek a festő nyolc épületben (többek közt az Operaházban, az Országházban, az Igazságügyi Palotában) festett fal- és mennyezetképeit mutatják be. A fénymetszet (heliogravűr) eljárás a fotó- és a képzőművészet határához tartozó technika. A Lotz-album esetében az alapul vett fényképeket Weinwurm Antal készítette, melyekből Aust Róbert budapesti intézetében, Háry Gyula és Papp Sándor festőművészek közreműködésével készítették a fénymetszeteket.

Gyűjteményi besorolás

Országgyűlési Múzeum, Képzőművészeti gyűjtemény

Dokumentumtípus

Könyv

Képtípus

Műtárgyfotó

Tárgyfotó

Korszak

A dualizmus parlamentje (1867-1918)

Megye/állam

Budapest

Város/település

Budapest

Szerző

Weinwurm Antal (1845 – 1918?)

Háry Gyula (1864 – 1946)

Papp Sándor (1868 – 1937)

Megközelítő dátum

1899.

Digitális állomány

Másolat: nyomtatott grafikáról

Sokszorosító intézmény

Aust Róbert, Budapest, (VI. Szondy u. 92.)

Művész, mester

Lotz Károly (1833-1904)

Háttér-információ