Keresés

Találatok

A független Magyarország parlamentarizmusa korszak enteriőrje A magyar törvényhozás ezer éve című kiállításon, 2020

A független Magyarország parlamentarizmusa korszak enteriőrje A magyar törvényhozás ezer éve című kiállításon, 2020
© OGYH - Országgyűlés Hivatala
OGYM2022_15958.jpg

Leírás

Országház, Látogatóközpont. Országgyűlési Múzeum, „A magyar törvényhozás ezer éve” című kiállítás. A független Magyarország parlamentarizmusa (1919–1945) korszakának enteriőrje 360 fokos, gömb panoráma felvételen. A fénykép középpontjában álló vitrinben a Képviselőházi őrség historizáló, 1930-ban rendszeresített díszöltözete van kiállítva. Az egyenruha vörös színű, gazdag csontszínű díszítéssel, sújtásokkal ellátott, állógallérján tábornoki rendfokozattal (ezüst alapon egy arany csillag). Stílusában a XVII. századi magyar díszöltözetekre emlékeztet. (Kölcsönző intézmény: Hadtörténeti Intézet és Múzeum). A vitrinben egy koronaőrségi kard és hüvelye látható mellette.

A díszegyenruha mellett, balra álló vitrinekben gróf Bethlen István (1874 – 1946) miniszterelnök és gróf Klebelsberg Kuno (1875 – 1932) miniszter díszpolgári okleveleit, a Horthy-korszak kitüntetéseit, az 1938-as évhez kapcsolódó fontos törvényeket és emléktárgyakat (Szent István emlékének törvénybe iktatása, herendi tálca a székesfehérvári ünnepi ülésről) és az 34. Eucharisztikus világkongresszus emlékeit láthatjuk.

A bal szélen álló három térelválasztó fal a korszak gazdaságára, társadalmára, kultúrájára és politikájára vonatkozó legfontosabb törvényeket mutatja be.

A magyar törvényhozás ezer éve című kiállítás a magyar parlamentarizmus történetét követi nyomon az középkortól kezdve a reformországgyűléseken át 1990-ig, 8 fejezetben. Az állandó kiállítás 2015. március 6-tól fogadja a látogatókat.

Gyűjteményi besorolás

Országgyűlési Múzeum, Fotógyűjtemény

Dokumentumtípus

Fénykép

Képtípus

Épületfotó belső

Panoráma

Korszak

A független Magyarország parlamentje (1919-1945)

Objektum, intézmény

Országgyűlési Múzeum

Helyszín

OGYH - Látogatóközpont

Megye/állam

Budapest

Város/település

Budapest

Szerző

Bencze-Kovács György

Készítés dátuma

2020. 04. 03.

Digitális állomány

Digitális eredeti /Digital Photo File

Háttér-információ