Keresés

Találatok

A parlamenti demokrácia kísérlete korszak enteriőrje A magyar törvényhozás ezer éve című kiállításon, gömbpanorámás felvételen, 2020

A parlamenti demokrácia kísérlete korszak enteriőrje A magyar törvényhozás ezer éve című kiállításon, gömbpanorámás felvételen, 2020
© OGYH - Országgyűlés Hivatala
OGYM2022_15980.jpg

Leírás

Országház, Látogatóközpont. Országgyűlési Múzeum, „A magyar törvényhozás ezer éve” című kiállítás. A parlamenti demokrácia kísérlete (1945–1947) időszakának enteriőrje, 360 fokos, gömb panoráma felvételen. A fénykép középpontjában a térben álló ponyvás teherautó hátuljában az 1947-es választásokon induló politikai pártok röplapjai, plakátjai láthatók, középen, üveg alatt az úgynevezett „kékcédulák” – az 1947-es választásokon ideiglenes névjegyzékkivonattal bárki szavazhatott, aki előre tudta, hogy a választás napján nem tartózkodik a szavazókörzetében. A választások napjára a kommunisták félmillió hamis névjegyzékkivonatot nyomtattak, amiből végül mintegy 200.000 darabot használtak fel. Felette, monitoron „Választ a magyar nép” címmel az 1947. aug. 31-i filmhíradót nézhetjük, ahogyan Rákosi Mátyás, Szakasits Árpád, Tildy Zoltán leadja szavazatát.

A fénykép bal oldalán egy szovjet katona rekonstruált öltözete, mellette egy eredeti 7,62 mm-es 1948 M PPS géppisztoly látható. (Kölcsönző intézmény: Hadtörténeti Intézet és Múzeum).

Jobb oldalon látható a Budapest szavaz (1945) című installáció, budapesti utcaképpel. Előtte a földön, az országos választásokon induló pártok röplapjainak másolatai találhatók. A következő vitrinekben a Törvénycikk Magyarország államformájáról Nagy Ferenc, a Nemzetgyűlés elnöke és Tildy Zoltán miniszterelnök elnök aláírásával (1946. január 31.)(nemesmásolat), mellette a köztársasági elnök testőrségének parancsnoki öltözete látszik.

A magyar törvényhozás ezer éve című kiállítás a magyar parlamentarizmus történetét követi nyomon az középkortól kezdve a reformországgyűléseken át 1990-ig, 8 fejezetben. Az állandó kiállítás 2015. március 6-tól fogadja a látogatókat.

Gyűjteményi besorolás

Országgyűlési Múzeum, Fotógyűjtemény

Dokumentumtípus

Fénykép

Képtípus

Épületfotó belső

Panoráma

Korszak

A parlamenti demokrácia kísérlete (1945-1947)

Objektum, intézmény

Országgyűlési Múzeum

Helyszín

OGYH - Látogatóközpont

Megye/állam

Budapest

Város/település

Budapest

Szerző

Bencze-Kovács György

Készítés dátuma

2020. 04. 03.

Digitális állomány

Digitális eredeti /Digital Photo File

Háttér-információ