Évfordulók – 175 éve végezték ki Batthyány Lajost és az aradi tizenhármakat

175 éve, 1849. október 6-án végezték ki Batthyány Lajost, az első magyar miniszterelnököt Pesten, valamint tizenhárom magyar honvédtisztet Aradon.

Batthyány Lajos először az 1839–1840-es országgyűlésen vállalt politikai szerepet, ahol a főrendi ellenzék vezére lett. A forradalom idején tagja volt az országgyűlés reformköveteléseit Bécsbe vivő küldöttségnek, majd a király őt bízta meg az első magyar kormány megalakításával. Mivel a bécsi udvar nem működött együtt a kormánnyal, Batthyány október 2-án lemondott. 1849. január 8-án elfogták, később a haditörvényszék először börtönbüntetésre és vagyonelkobzásra, majd ezt megváltoztatva kötél általi halálra ítélte. Az utolsó láthatáson felesége egy tőrt csempészett cellájába, mellyel Batthyány súlyos sérüléseket ejtett a nyakán, így az ítéletet golyó általi halálra módosították. Október 6-án, az aradi vértanúkkal egy napon végezték ki a pesti Újépület kaszárnyaudvarán.

Batthyány Lajos kivégzése

Batthyány Lajos kivégzése
Forrás: Ezernyolczszáznegyvennyolcz - Az 1848/49-iki magyar szabadságharcz története képekben (Szerk.: Jókai Mór, Bródy Sándor, Rákosi Viktor), Budapest, 1898. 370. oldal.

Az Évfordulók sorozat korábbi cikkei itt érhetők el.