Kuncze Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KUNCZE GÁBOR (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! A most tárgyalt törvénymódosítás a polgármesteri tisztség egyes kérdéseirõl szóló 1990. évi LXVII. törvényt kívánja egy tekintetben módosítani. A hatályos törvény kizárja, hogy országgyûlési képviselõ polgármester lehessen, vagy hogy polgármester országgyûlési képviselõ lehessen. Az országgyûlési képviselõk jogállásáról szóló 1990. évi LV. törvény ugyanakkor nem tartja összeférhetetlennek, hogy az országgyûlési képviselõ egyben polgármester is legyen. A jelenlegi törvényjavaslat ezt az ellentmondást kívánja feloldani. Az országgyûlési képviselõk jogállásáról szóló törvény meghozatalához a jelen lévõ képviselõk kétharmadának szavazata volt szükséges. Alkotmányossági szempontból eddig is aggályos volt, hogy a polgármesteri jogállásról szóló egyszerû többséggel meghozott törvény korlátozta az országgyûlési képviselõk jogait. A törvényjavaslat ezt az ellentmondást úgy kívánja feloldani, hogy hatályon kívül helyezi a polgármesteri törvénybõl ezt a korlátozást.

Az alkotmányügyi bizottságban a törvényjavaslattal kapcsolatban két aggály merült fel - ezekre kívánok reagálni.

Az egyik, hogy utólag módosítja a választások körülményeit. A mi véleményünk szerint az országgyûlési képviselõk választásáról, illetve a jogállásukról szóló - egyébként kétharmados - törvények ezt a korlátozást, vagyis hogy országgyûlési képviselõ ne lehessen polgármester, nem tartalmazták, a polgármesterek választására viszont ezt követõen kerül sor.

Mind az MSZP, mind az SZDSZ, sõt a Fidesz is elõre jelezte programjában, hogy a polgármesteri törvényben ezt az ellentmondást meg kívánják szüntetni, és lehetõvé kívánják tenni, hogy országgyûlési képviselõ is tölthessen be polgármesteri megbízatást. A választók ennek ismeretében szavaztak a polgármester országgyûlési képviselõjelöltekre.

Ami a másik ellenvetést illeti, hogy a javaslat nincs összhangban a hatalmi ágak megosztásával, mi nem látunk elvi indokot erre az összeférhetetlenségre. A parlamenti és az önkormányzati képviselõi megbízatást eddig sem zárta ki semmiféle törvény, több országgyûlési képviselõ ténylegesen tevékenykedett ugyanakkor önkormányzati képviselõként is. Az sem helytálló, hogy a törvényhozó és a végrehajtó hatalom elválasztása indokolná ezt az összeférhetetlenséget. A polgármesterek önálló hatásköre rendkívül szûk körû - lényegesen kisebb például, mint a miniszterelnöké, a minisztereké vagy a politikai államtitkároké. Ennek ellenére az elmúlt négy évben nem tette szóvá, nem javasolta senki, hogy õk ne legyenek egyidejûleg országgyûlési képviselõk.

Az alkotmányügyi bizottságban egyébként senki nem tudott olyan konkrét rendelkezést megjelölni az alkotmányból, amely indokolná ezt az összeférhetetlenséget. Az alkotmány nem ismer ilyet.

Felmerülhet a kérdés, hogy hogyan képes ellátni valaki a polgármesteri és az országgyûlési képviselõi tevékenységet. Úgy gondolom, egyrészt eldöntheti ezt az országgyûlési képviselõvé választott polgármester - élhet azzal a lehetõséggel, hogy valamelyik tisztségérõl lemond -, másrészt pedig eldönthetik a választópolgárok: eldönthették akkor, amikor a polgármestert országgyûlési képviselõvé választották, és eldönthetik akkor, amikor a polgármester újra indul majd az önkormányzati választásokon. Nem lenne szerencsés, ha a választópolgárok helyett ezt a döntést a parlament saját magára vállalná.

Mi tehát úgy látjuk, hogy nincs alkotmányossági és gyakorlati indoka annak, hogy a polgármesteri törvényben ez a korlátozás fennmaradjon. Ezért a két törvény közötti ellentmondást ennek a hatályon kívül helyezésével kívánjuk feloldani.

Megjegyezzük, hogy ennek a kérdésnek a rendezése nemcsak az MSZP és az SZDSZ képviselõcsoportjához tartozó és képviselõnek is megválasztott polgármesterek, megyei közgyûlési elnökök jogállásának rendezése érdekében szükséges; más pártok padsoraiban is ülnek olyan országgyûlési képviselõvé választott polgármesterek, akiket a kérdés érint, és akik polgármesteri megbízatásukról nem mondtak le.

Úgy gondolom, most a parlamentnek lehetõsége van azt a - véleményünk szerint - hibás 1990-es döntését megváltoztatni, amellyel a polgármestereket kizárták abból, hogy országgyûlési képviselõk lehessenek.

Kérem tisztelt képviselõtársaimat, támogassák a javaslatot. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage