Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKgP): Köszönöm a szót, Elnök Úr. Természetesen élek ezzel a lehetõséggel, de legyen szabad rámutatnom arra, hogy az indítványom szerint a beszerzett vélemények ismertetését kellett volna megejteni. Ennek az ismertetésnek - a meglátásom szerint - semmi akadálya nem lehetett volna, hiszen a házelnöki székbõl hangzott el a felhívás a tegnapi nap folyamán, amikor a Dávid Ibolya-féle elõterjesztést ismertette a házelnök úr; éppen erre való tekintettel kell az önkormányzati véleményeket beszerezni.

Tehát amint arra már utaltam is, a felsorolt négy önkormányzati szövetség egyöntetûen arra az álláspontra helyezkedett, hogy nem lehet feloldani a polgármesteri összeférhetetlenséget. Az Önkormányzatok Szövetsége azzal kezdte álláspontja ismertetését, hogy a polgármesterek képtelenségnek tartják - ezt a kifejezést használta - , hogy a polgármesteri tisztséget és az országgyûlési képviselõi tisztséget együttesen el lehetne látni. Az egyetlen kivételt ketten abban látták, hogy a társadalmi megbizatású polgármester esetében lehet elképzelni, hogy az országgyûlési képviselõséggel összeegyeztethetõ legyen a polgármesteri tisztség ellátása.

A dolog lényege: maguk a polgármesterek tartják összeegyeztethetetlennek a polgármesteri tisztséget az országgyûlési képviselõivel. Ez merõben új szempont, mert a leginkább érintettek azok, akik ezt a nézetrendszert kifejtették.

Erre hívnám fel az igen tisztelt Ház figyelmét, és úgy gondolom, hogy ez nem olyan lényegtelen szempont, ami mellett bárki is elmehetne. Köszönöm a türelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage