Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Köszönöm. Tisztelt Képviselõtársaim! Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy az önálló indítványt napirendjére tûzi-e. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Megállapítom, hogy az Országgyûlés 302 igen, 1 ellenszavazat és 2 tartózkodás mellett az indítványt napirendjére tûzte.

Az elõterjesztést megtárgyalásra kiadom a szociális bizottságnak, valamint a költségvetési bizottságnak.

Most a sürgõs tárgyalás kérdésében határozunk. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, egyetért-e az önálló indítvány sürgõs tárgyalásával. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Megállapítom, hogy az Országgyûlés 301 igen, 2 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett az indítvány sürgõs tárgyalását elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! Bejelentem, hogy dr. Csapody Miklós képviselõtársunk - MDF - és dr. Hasznos Miklós képviselõtársunk - KDNP - a rendkívüli ülésszakon szükséges számú aláírás csatolásával önálló indítványt nyújtottak be idegenforgalmi ideiglenes bizottság létrehozására H/17. számon. Az önálló indítvány napirendre tûzésérõl legközelebbi ülésén határoz az Országgyûlés.

Ugyancsak bejelentem, hogy dr. Torgyán József képviselõtársunk - Független Kisgazdapárt - elvi állásfoglalásra irányuló javaslatot nyújtott be a szomszédos országokkal kötendõ politikai alapszerzõdésekrõl A/12. számon.

Dr. Tímár György képviselõtársunk - Független Kisgazdapárt - önálló indítványt nyújtott be egyes közalkalmazotti és köztisztviselõi végkielégítésekkel kapcsolatban H/14. számon.

Az elõterjesztések napirendre tûzéséhez a rendkívüli ülésszakra vonatkozó szaabályok szerint a képviselõk egyötödének, azaz 78 képviselõnek a támogató aláírása szükséges. Mivel képviselõtársaink a szükséges számú aláírásokat nem csatolták, a napirendre tûzésre az aláírások csatolását követõen vagy a szeptember 1-jével kezdõdõ rendes ülésszakunkon kerülhet sor.

Tisztelt Országgyûlés! Bejelentem, hogy 130 aláírással nyilatkozatot vettem át a Biotermelõk Országos Érdekképviseleti Szövetségétõl a biogiliszta-ügy kivizsgálásával kapcsolatos vizsgálóbizottság felállítása tárgyában. Tájékoztatom a tisztelt Országgyûlést, hogy a javaslatot és a nyilatkozatot a költségvetési bizottságnak kiadtam.

Tisztelt Országgyûlés! Ezek után javaslatot teszek a ma kezdõdõ ülésünk tárgysorozatára.

1. a) A kormányprogram vitája.

b) A miniszterelnök megválasztása.

2. Eskütételek.

3. Személyi javaslatok - bizottsági tagok megválasztásáról van szó.

4. A magyar-brit közös kiképzésrõl és gyakorlatról szóló országgyûlési határozati javaslat.

5. A nyugellátások és a baleseti nyugellátások, valamint a nyugdíjszerû rendszeres szociális ellátások emelésérõl szóló országgyûlési határozati javaslat.

Kérdem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e az ülés tárgysorozatára tett javaslatomat. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Megállapítom, hogy az Országgyûlés 305 igen, 1 ellenszavazat mellett, tartózkodás nélkül az ülés tárgysorozatát elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés!

Amennyiben a nyugellátások és a baleseti nyugellátások, valamint a nyugdíjszerû rendszeres szociális ellátások emelésérõl szóló elõterjesztés megtárgyalására és a határozathozatalra a pénteki ülésnapon nem kerül sor, akkor a ma kezdõdött ülésünk folytatására új ülésnap beiktatásával hétfõn, esetleg kedden kerül sor.

Tisztelt Országgyyûlés! Engedjék meg, hogy a házbizottság egyhangú állásfoglalása alapján ismertessem a kormányprogram vitájának tervezett menetét.

Elõször a miniszterelnök-jelölt ismerteti a kormányprogramot, majd a házbizottság ülésén létrejött megállapodás alapján - a napirendi javaslatban is feltüntetett sorrendben - a képviselõcsoportok vezérszónokai következnek, akik 25 perces idõkeretben fejthetik ki frakciójuk álláspontját. Amennyiben a vezérszónokok a rendelkezésre álló idõkeretet nem használják fel, úgy a maradék idõ frakciójuk idõkeretét növeli.

A felszólalásokat követõen a képviselõcsoportok vezérszónokainak a vita sorrendjében 5-5 perces idõtartamú viszonválaszra van lehetõségük. Az ebédszünetet követõen további felszólalni kívánó képviselõk kapnak szót, ugyancsak a házbizottság ülésén elfogadott és a napirendi javaslatban feltüntetett sorrendben.

Minden képviselõcsoport részére 60-60 perc idõkeret áll rendelkezésre, amelybõl a házbizottság ülésén létrejött megállapodás alapján a mai ülésnapon 35-35 percet használhatnak fel a képviselõcsoportok, és egy képviselõ maximum 15 perc felszólalási idõt vehet igénybe a képviselõcsoportja részére biztosított idõkeret terhére.

Tisztelt Országgyûlés! Ezek után megadom a szót Horn Gyula miniszterelnök- jelölt úrnak. Kérem, fáradjon az emelvényre! (Megtörténik.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage