Elnök Tartalom Következõ

              Az Országgyûlés nyári rendkívüli ülésszakának 4. ülése
                           1994. július 15-én, pénteken
                     (9  óra 01 perc - Elnök: dr. Kóródi Mária
                Jegyzõk: dr. Semjén Zsolt és dr. Trombitás Zoltán)

ELNÖK: Tisztelt Országgyûlés! Köszöntöm jelen lévõ képviselõtársaimat és mindenkit, aki a rádió és a televízió elõtt figyelemmel kíséri munkánkat.

Nyári rendkívüli ülésünk negyedik ülésnapját megnyitom. Bejelentem, hogy az ülés vezetésében dr. Semjén Zsolt és dr. Trombitás Zoltán jegyzõ képviselõtársaim vannak segítségemre.

Tisztelt Országgyûlés! A mai ülésünkrõl való távolmaradását 11 fõ képviselõtársunk elõre bejelentette. Képviselõtársaim jelzését kérem abban az esetben, ha a bejelentés ellenére mégis el tudtak jönni a mai ülésre. (Senki nem jelentkezik.)

Tisztelt Országgyûlés! Bejelentem, hogy a képviselõk száma jelenleg 386, és így a határozatképességhez 194 képviselõ jelenléte szükséges.

Most a jelenlévõk létszámának megállapítása következik. Kérem, nyomják meg az "igen" gombot. (Megtörténik.)

Megállapítom, hogy az ülésteremben 231 képviselõ tartózkodik, ülésünk így határozatképes.

Tisztelt Országgyûlés! Ismertetem mai ülésünk várható programját.

Elõször a kormányprogram vitáját folytatjuk, amelynek keretében a tegnap délutánival megegyezõen a képviselõcsoportok tagjai kapnak felszólalási lehetõséget. A felszólalni kívánó képviselõk frakciójuk 25 perces idõkeretét használhatják fel, egy képviselõ továbbra is maximum 15 perc felszólalási idõt vehet igénybe.

A házbizottság megállapodása alapján a vita lezárására 11.30-kor sor kerül. Ezt követi a miniszterelnök-jelölt 30 perces válasza, majd következik a köztársasági elnök átiratának ismertetése, és ezt követõen kerül sor a kormányprogram elfogadására és a miniszterelnök megválasztására.

Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy az alkotmány 33. § (3) bekezdése szerint: "A miniszterelnök megválasztásáról, továbbá a kormány programjának elfogadásáról az Országgyûlés egyszerre határoz." Ehhez a megválasztott országgyûlési képviselõk több mint felének, azaz 193 képviselõnek az "igen" szavazata szükséges.

Ezután kerül sor a miniszterelnök eskütételére, majd a miniszterek eskütétele és a miniszterelnök felszólalása következik.

Az ebédszünetben a hatáskörrel rendelkezõ bizottságok a közigazgatási államtitkár-jelölteket hallgatják meg, ezért kérem a bizottsági üléseken a bizottsági tagok részvételét.

Az ebédszünetet követõen személyi javaslatok megtárgyalása következik.

Ezt követi a magyar-brit közös kiképzésrõl és gyakorlatról szóló országgyûlési javaslat vitája és határozathozatala.

Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy az alkotmány 19. § (3) bekezdése j) pontjának alapján a határozati javaslat elfogadásához az összes megválasztott képviselõ kétharmadának, azaz 258 képviselõnek az "igen" szavazata szükséges.

Tájékoztatom képviselõtársaimat, hogy a nyugellátások és a baleseti nyugellátások, valamint a nyugdíjszerû rendszeres szociális ellátások emelését indítványozó országgyûlési határozati javaslathoz benyújtott módosító javaslat bizottsági elõkészítése befejezõdött, így amennyiben további módosító javaslatot senki sem nyújt be, még a mai napon sor kerülhet a határozathozatalra is, amely szükségtelenné teszi a hétfõi ülésnap beiktatását.

Tisztelt Országgyûlés! Várhatóan ebéd után kerül kiosztásra a Házszabály módosítására irányuló önálló indítvány. Ezt követõen dönt az Országgyûlés az elõterjesztés napirendre tûzésérõl.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik tehát a kormányprogram vitájának folytatása a további képviselõi felszólalásokkal.

A felszólalási idõk figyelemmel kísérésében a tegnapihoz hasonlóan jegyzõ képviselõtársaim lesznek segítségemre.

Elsõként megadom a szót Hack Péternek, a Szabad Demokraták Szövetsége frakciója felszólalójának.

Tartalom Következõ

Eleje Homepage