Orosz István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. OROSZ ISTVÁN (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Az oktatási bizottság az általános vitát megelõzõen állást foglalt a tekintetben, hogy a vitára alkalmasnak tartja ezt az elõterjesztést.

Megtárgyalta az oktatási bizottság azt a módosító indítványt, amelyet Dobos Krisztina képviselõtársunk terjesztett elõ a törvény harmadik részével kapcsolatosan. A bizottság ezt a módosító indítványt nem fogadta el; amint azt a jelentés tartalmazza, az elõterjesztést a bizottság egyharmada sem támogatta.

Néhány mondatot engedjenek meg, hogy ezzel kapcsolatosan megfogalmazzak. Mindenekelõtt azt: annak a feltételei, hogy a törvény elõírásainak megfelelõen szeptember 1-jén bevezethetõ legyen a tandíj, nem teremtõdtek meg, két okból sem. Egyrészt a törvény elõírásainak megfelelõen a felsõfokú képzésben részt vevõ hallgatók is tandíjat és egyéb díjakat fizetnek, és ehhez szükséges lett volna, hogy állami felsõoktatási intézmény esetén kormányrendelet szülessék errõl. Ez a kormányrendelet nem született meg.

A törvény ugyancsak elõírja azt, hogy az állami felsõoktatási intézményekben fizetett tandíjnak esélyegyenlõséget célzó kompenzálását a tandíjmentesség, illetve a tandíjkedvezmény, a meghatározott hallgatói elõirányzatokból a kormányrendelet szabályai szerint nyújtott hallgatói támogatás, a bankok által állami garancia mellett adható hallgatói hitel és a további tandíjfizetések meghatározott összegére törvényben nyújtott személyi jövedelemadó-kedvezmény biztosítja. Ennek a kompenzációnak a lehetõségei kétségkívül meglennének, ugyanakkor erre vonatkozóan sem hozták meg azt a kormányrendeletet, amely lehetõséget teremtene a tandíj bevezetésére.

Éppen ezért született meg az a javaslat, amelyet miniszter úr elõterjesztett. Ezt a javaslatot természetesen azért is támogatjuk, amit az eddigiekben elmondottam. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage