Szolnoki Andrea Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZOLNOKI ANDREA, a szociális és egészségügyi bizottság elõadója: Tisztelt Elnök Asszony! Hölgyeim és Uraim! A szociális és egészségügyi bizottság három módosító javaslatot terjeszt Önök elé. Az egyik szülõatyja Kis Gyula úr, aki ezt már említette az általános vitában. Ez tulajdonképpen egy idõpontmódosítás volna az 1. § 3. pontjában, amely úgy szól, hogy a privatizációs eljárás befejezéséig, de legkésõbb '96. december 31-éig érvényes ez a szabályozás. A bizottság egyhangúlag azt támogatta, hogy a '96-os idõpont '95. december 31-ére módosuljon, hiszen mindannyian abban vagyunk érdekeltek, hogy a gyógyszertárak privatizációja minél hamarabb megkezdõdjön, és akkor ez a törvényi szabályozás, reméljük, be is fejezõdik '95. december 31-én.

A másik, szintén nem lényegtelen módosító javaslat, melyet Pusztai Erzsébet terjesztett elõ a bizottságban és a bizottság ezt is támogatta, szintén egy idõpont-módosítás volna, épp a sürgõsség miatt, amely a 2. §-ban jelenik meg. Eszerint a törvény nem a kihirdetés harmadik napján lépne életbe, hanem a kihirdetés napján.

A harmadik módosító javaslat tulajdonképpen egy jelenlegi jól bevált gyakorlatot legalizál, egy jelenlegi helyzetet emel törvényes szintre. Nevezetesen azt, amely a fekvõbeteg-gyógyintézetekben, a kórházak nagyobb részében közforgalmú gyógyszertárat feltételez. Abban az esetben, ha ezt a módosító javaslatot nem fogadjuk el, úgy szeptember 1-jétõl a kórházainkban lévõ közforgalmi gyógyszertárakban a távozott betegek és a kórházban dolgozók nem vehetik igénybe a gyógyszereket, ami mindenképpen visszalépést jelentene.

Tehát mindhárom módosító javaslat elfogadását kéri a szociális és egészségügyi bizottság.

Ugyanakkor szeretném tájékoztatni tisztelt képviselõtársaimat, hogy Lányi Zsolt T/37/1. számon beadott módosító indítványát nem támogatta a szociális és egészségügyi bizottság, annak egyharmada sem támogatta, 13 nemmel és 1 tartózkodással elutasította. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage