Elnök Tartalom Következõ

                    Az Országgyûlés õszi ülésszakának 2. ülése
                           1994. szeptember 6-án, kedden
                        (9.03 óra - Elnök: dr. Kóródi Mária
                  Jegyzõk: Boros László és dr. Trombitás Zoltán)

ELNÖK: Tisztelt Országgyûlés! Köszöntöm jelen lévõ képviselõtársaimat és mindenkit, aki akár a rádió, akár a televízió elõtt figyelemmel kíséri munkánkat.

Õszi ülésszakunk második ülésnapját megnyitom. Bejelentem, hogy az ülés vezetésében Boros László és dr. Trombitás Zoltán jegyzõ képviselõtársaim lesznek segítségemre.

Tisztelt Országgyûlés! A mai ülésünkrõl való távolmaradását nyolc képviselõ elõre bejelentette. Kérem képviselõtársaim jelzését abban az esetben, ha a bejelentés ellenére mégis el tudtak jönni az ülésre. Ilyen jelentkezés nincs.

Tisztelt Országgyûlés! Bejelentem, hogy a képviselõk száma jelenleg 386, így a határozatképességhez 194 képviselõ jelenléte szükséges.

Most a jelenlévõk létszámának megállapítása következik. Kérem, nyomják meg az "igen" gombot. (Megtörténik. - A jelenlévõk száma 196.)

Megállapítom, hogy az ülésteremben 196 képviselõ tartózkodik, ülésünk így határozatképes.

Tisztelt Országgyûlés! Ismertetem mai ülésnapunk várható programját:

Elõször a helyi önkormányzati képviselõk és polgármesterek választásáról szóló törvény módosításáról rendelkezõ törvényjavaslat és a hozzá kapcsolódó alkotmány-módosítás önkormányzati választásokkal összefüggõ része együttes általános vitájának folytatására kerül sor a vezérszónoki felszólalásokban.

Ezt követõen a helyi önkormányzatokról szóló törvény módosítását indítványozó törvényjavaslat és a kapcsolódó alkotmány-módosítás helyi önkormányzatokkal összefüggõ részének együttes általános vitája, ugyancsak a vezérszónoki felszólalásokban.

Az ebédszünetet követõen, 14 órától az interpellációk és kérdések elmondása következik.

Ezután kerül sor a pártok központi költségvetési támogatásának átrendezését célzó költségvetési törvénymódosítást kezdeményezõ elõterjesztés vitájára és határozathozatalára.

Majd a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseirõl és az önkormányzati képviselõk tiszteletdíjáról rendelkezõ törvényjavaslat általános vitáját kezdjük meg.

Ezt követi a helyi és kisebbségi önkormányzati képviselõ-választások 1994. évi lebonyolításának költségeirõl szóló országgyûlési határozati javaslat vitája.

Végül a helyi önkormányzati képviselõk és polgármesterek választásáról szóló törvény módosítását indítványozó törvényjavaslat és a kapcsolódó alkotmány-módosítás együttes általános vitájának folytatásával fejezzük be mai ülésünk munkáját.

Tisztelt Országgyûlés! A ma reggeli bizottsági elnöki értekezleten elhangzottak alapján a Magyar Köztársaság 1993. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló törvényjavaslatot megtárgyalásra kiadom a költségvetési bizottságnak és a gazdasági bizottságnak.

A helyi önkormányzatok címzett és céltámogatási rendszerérõl szóló, módosított 1992. évi LXXXIX. törvény módosítását indítványozó törvényjavaslatot megtárgyalásra kiadom az önkormányzati bizottságnak és a költségvetési bizottságnak.

A vizsgálóbizottság felállításáról szóló országgyûlési határozati javaslatot megtárgyalásra kiadom az alkotmányügyi bizottságnak és az önkormányzati bizottságnak.

A privatizációs bizottság felállításáról szóló országgyûlési határozati javaslatot megtárgyalásra kiadom az alkotmányügyi bizottságnak és a gazdasági bizottságnak.

Az egyes közalkalmazotti és köztisztviselõi végkielégítésekkel kapcsolatos országgyûlési határozati javaslatot megtárgyalásra kiadom a foglalkoztatási bizottságnak és az alkotmányügyi bizottságnak.

A munkanélküliség enyhítésérõl szóló országgyûlési határozati javaslatot megtárgyalásra kiadom a mezõgazdasági bizottságnak és a foglalkoztatási bizottságnak.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik a helyi önkormányzati képviselõk és a polgármesterek választásáról szóló 1990. évi LXIV. törvény módosításáról rendelkezõ törvényjavaslat és a hozzá kapcsolódó alkotmány-módosítás együttes általános vitájának folytatása a vezérszónoki felszólalásokban.

Az elõterjesztéseket T/31. és új változatban T/45. számon kapták kézhez képviselõtársaim.

Tájékoztatom önöket arról, hogy a házbizottság múlt heti ülésén megegyezés született abban, hogy a vezérszónokok e törvényjavaslat és a helyi önkormányzatokról szóló törvény tárgyalásakor összesen 40 perces idõkeretben szólalhatnak fel.

A második vezérszónoki körben a képviselõcsoportok tehát annyi idõt használhatnak fel, amennyi az elsõ vezérszónoki felszólalásokat követõen a 40 percbõl megmarad.

Tisztelt Országgyûlés! Most pedig soron következnek az egyes frakciók vezérszónokai.

Elõször megadom a szót Szabó Györgynek, a Magyar Szocialista Párt képviselõcsoportja vezérszónokának.

Tartalom Következõ

Eleje Homepage