Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Köszönöm. Tisztelt Országgyûlés! Ismertetem mai ülésnapunk várható programját. (Moraj.)

Elõször kormányelõterjesztés sûrgõs tárgyalásbavételérõl határozunk, majd

a délelõtt folyamán a helyi önkormányzati képviselõk és polgármesterek választásáról szóló törvény módosításáról rendelkezõ törvényjavaslat és a hozzá kapcsolódó alkotmánymódosítás önkormányzati választásokkal összefüggõ része együttes általános vitájának folytatására és lehetõség szerint lezárására kerül sor.

Az ebédszünetet követõen, 14 órától az interpellációk és kérdések elmondása következik.

Ezután mentelmi ügyekrõl határozunk, majd

a Magyar Köztársaság Országgyûlésének Házszabályáról szóló országgyûlési határozati javaslat határozathozatalára kerül sor, természetesen annak függvényében, ahogy errõl a már általam említett, a fél kettõre meghirdetett házbizottság miként foglal állást.

Amennyiben még marad idõnk, ami eléggé valószínûtlen, úgy a határozathozatalt követõen a helyi önkormányzatokról szóló törvény módosítását indítványozó törvényjavaslat és a kapcsolódó alkotmánymódosítás helyi önkormányzatokkal összefüggõ része együttes általános vitájának folytatásával fejezzük be mai ülésnapunk programját.

Kérem a frakcióvezetõket, hogy a Házszabályról szóló elõterjesztés esetleges határozathozatalának elõkészítése érdekében lehetõség szerint még ma déli 12 óráig közöljék a jegyzõi irodában, hogy mely egyharmados támogatást sem kapott módosító javaslatokról kérnek szavazást.

Tisztelt Országgyûlés! A kormány sürgõs tárgyalást kérve, benyújtotta a Magyar Köztársaság 1994. évi pótköltségvetésérõl szóló törvényjavaslatát, T/60. számon. Az elõterjesztést a futárpostában kapták kézhez képviselõtársaim.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy egyetért-e a sürgõs tárgyalással. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Megállapítom: az Országgyûlés 148 szavazattal, 42 ellenében, 10 tartózkodás mellett a sürgõs tárgyalást elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! A ma reggeli bizottsági elnöki értekezleten elhangzottak alapján:

a Magyar Köztársaság 1994. évi pótköltségvetésérõl szóló törvényjavaslatot megtárgyalásra kiadom valamennyi állandó bizottságnak, valamint a számvevõszéki bizottságnak és a foglalkoztatási bizottságnak;

az illetékekrõl szóló 1990. XCIII. törvény módosítását indítványozó törvényjavaslatot megtárgyalásra kiadom a költségvetési bizottságnak és az alkotmányügyi bizottságnak;

a büntetõeljárásról szóló 1973. évi I. törvény módosítását kezdeményezõ törvényjavaslatot megtárgyalásra kiadom az alkotmányügyi bizottságnak;

a gyermekgondozási segélyrõl szóló törvényjavaslatot megtárgyalásra kiadom a szociális bizottságnak és a költségvetési bizottságnak.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik a helyi önkormányzati képviselõk és a polgármesterek választásáról szóló 1990. évi LXIV. törvény módosításáról rendelkezõ törvényjavaslat és a hozzá kapcsolódó alkotmánymódosítás együttes általános vitájának folytatása és lehetõség szerint lezárása.

Az elõterjesztéseket T/31. és új változatban T/45. számon kapták kézhez képviselõtársaim.

Írásban több képviselõtársunk jelezte felszólalását. Elsõként megadom a szót Csabai Lászlónénak, a Magyar Szocialista Párt képviselõcsoportjából.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage