Szili Katalin Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZILI KATALIN környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Lezsák Úr! Valószínûleg a félreértést éppen a nem kellõen elhatárolt hatáskörök okozzák. Tekintettel arra, hogy az Alföld egyik legsúlyosabb környezetvédelmi, természetvédelmi és területfejlesztési problémája az ön által felvetett kérdés, ezért engedje meg, hogy erre válaszoljak.

Az Alföldön kialakult helyzet egyik legfõbb oka tulajdonképpen a csapadékhiány, de ezen kívül emberi beavatkozások is okozták ezt a helyzetet. Azt hiszem, mindannyiunk által ismert, hogy több vízkivételre került sor, mint amennyi újratermelõdik, és nem egy helyütt jellemzõ az, hogy esetleg úgy próbálnak az emberek segíteni saját magukon, hogy engedély nélkül fúrnak kutakat. A kialakult csapdaszerû helyzetben - mi is úgy gondoljuk - mindenképpen választ kell keresnünk: a vízszint-süllyedés megállítása, az ott lévõ növénykultúrák ellátása, ahogy ön is állította a kérdésében, feltétlenül emberi beavatkozást igényel.

A problémáról a kormány elõterjesztésében a KTM gondoskodik, bevonva a KHVM-et és a Földmûvelésügyi Minisztériumot is. Tekintettel arra, hogy a kormány ebben még nem döntött, a kormány álláspontjáról nem tudok önnek beszámolni. De azt mondhatom és feltételezem, hogy a kormány súlyának megfelelõen fogja kezelni ezt a kérdést.

Az elõterjesztésünk egy intézkedési program lesz, amely leginkább a Bács- Kiskun megyében, illetõleg a megyei önkormányzatok által elõterjesztettekre fog támaszkodni.

A helyzet javításában csak és kizárólag a központi törekvések nem vezetnek eredményre, természetesen az ott élõ emberek, az érintett önkormányzatok kezdeményezõ fellépésére és közremûködésére is szükség van. Úgy gondoljuk, hogy az eredményes megoldáshoz minél elõbb szükséges a területfejlesztési tanácsok létrehozása, az, hogy ezek kellõ hatáskörrel rendelkezzenek, és a helyi érdekek megfelelõ szintetizálással és erõforrások koncentrálásával érvényesítésre kerüljenek.

Mint az már bizonyára ismeretes, a kormány programjában szerepel, és ennek elõkészítés alatt áll a területfejlesztési törvény, és bízunk benne, hogy a nem távoli jövõben ezt a parlament meghozza.

Tisztában vagyunk azzal, hogy a feladatok eredményes megoldása nem képzelhetõ el hathatós kormányzati segítség nélkül, ezért intézkedési javaslatunk felveti az önálló, erre a célra szolgáló költségvetési sor képzését, már az 1995-ös költségvetés kialakításakor - bár hozzáteszem, és gondolom, mindenki által ismert, hogy ez körülbelül 420 millió forintot jelent a költségvetésben. Ennek mintegy kétharmada fordítódna beruházás elõkészítésére, mûszaki alternatívák kidolgozására, a fennmaradó összeg pedig a megfigyelõ hálózatok fejlesztésére és további kutatások elvégzésére.

Bízva abban, hogy ennek az elõirányzatnak a kormány általi elõterjesztésére sor kerül, csak arra tudom kérni valamennyi képviselõtársamat, hogy a költségvetési törvény meghozatalakor ezt támogassa és a szükséges erõforrásokat biztosítsa hozzá.

Kérem, képviselõ úr, fogadja el válaszomat. Köszönöm szépen (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage