Lányi Zsolt Tartalom Elõzõ Következõ

LÁNYI ZSOLT (FKGP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Miniszter Urak! Interpellációm témája a Százhalombatta és a kelenföldi hõerõmû közötti nagynyomású gázszállító vezeték építésének ügye.

A rózsavölgyi, a kelenvölgyi és a XI. kerületi lakosok félelemmel tekintenek a fent említett nagynyomású gázszállító vezeték létesítésére. Ez a félelemérzet abból adódik, hogy a Fõvárosi Gázmûvek Budapesten, a sûrûn lakott területek, a nagyforgalmú közutak alatt több kilométeren keresztül egy 600 milliméter átmérõjû és 40 bar üzemi nyomású gázszállító vezetéket kíván létesíteni, mégpedig úgy, hogy a vonatkozó és érvényben lévõ szabványelõírásokat, szigorú feltételeket sorra megszegi vagy a szabványelõírásokra hatósági engedélyekkel nagymérvû felmentéseket eszközöl ki.

Tudjuk, hogy a gáz milyen veszélyes anyag. Sajnálatos, de még a lakossági gázvezetékeknél - gázelosztó vezetékeknél - is elég gyakran fordulnak elõ robbanások. A 40 bar a háztartási gázvezetékek nyomását egynek véve, annak 1600-szorosa.

Méginkább megalapozott az érintett sokezer lakos félelme azért, mert az utóbbi években Csehországban, Oroszországban, Romániában, Mexikóban, de még az Egyesült Államokban is az ilyen nyomású gázvezetékeknél több robbanás következett be, s ezeknek a robbanásoknak a pusztító hatása hasonlatos az atombombáéhoz.

Lehet, hogy a sûrûn lakott területen: iskolák és forgalmas közutak alatt vezetendõ gázszállító vezeték kivitelezése így olcsóbb, költség szempontjából kedvezõbb, de szabad-e ezért a lakosság élet- és vagyonbiztonságát - takarékossági okokból - bármilyen veszélynek kitenni? Úgy látom, hogy a tilalom megszegésénél, a szabványelõírásokra, a biztonsági elõírásokra adott sorozatos felmentéseknél a pénzügyi érdekek fölébe kerültek a biztonsági követelményeknek, ezért a lakosság félelemérzete nem alaptalan.

Ezért felkérem a miniszter urakat az azonnali intézkedésre, az építkezés azonnali leállítására, új nyomvonal kijelölésére, annál is inkább, mert a beruházó erõltetett ütemû építkezésével akar vissza nem fordítható helyzetet teremteni. Várom a miniszter urak szíves válaszát. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage