Karakas János Tartalom Elõzõ Következõ

KARAKAS JÁNOS (MSZP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Igyekszem ebben a késõi órában rövid lenni.

A szocialista párt mezõgazdasági munkacsoportja kétszer is megvitatta Gyimóthy Géza úr H/30-as indítványát, elõször rögtön azután, hogy megkaptuk ezt az indítványt. Hozzá kell tenni, hogy már akkor is sok kérdés vetõdött fel bennünk, sokat vitáztunk. Egyrõl nem volt vita, mégpedig arról, hogy minden eszközzel segíteni kell azokat a javaslatokat, amelyek a munkanélküliség megoldásával foglalkoznak.

Ezért is fogadtuk el Gyimóthy Géza úr indítványának napirendre vételét. Tehát ezt a szándékunkat szavaztuk meg, amikor mindannyian igennel szavaztunk. Ugyanakkor meg kell említeni, hogy már akkor is nagyon sok kérdés vetõdött fel és sok kétely fogalmazódott meg bennünk.

(20.10)

Az egyik, rögtön az elején: megfelel-e a formai, tartalmi követelményeknek ez az indítvány? Mint a múlt heti vitából is kiderült, nem volt véletlen ez a felvetés, hisz' nagyrabecsülöm és tisztelem Gyimóthy Géza urat, ahogy védte az álláspontját, viszont pontosan ez támasztotta alá azt, hogy igazából itt derült ki a vita során, hogy eredetileg õ sem úgy gondolta az elõterjesztést, hogy a mezõgazdasági vagy az FM tárcához, hanem késõbb változtatott: a kormány egészéhez nyújtja be az indítványát. Tehát ez is azt mutatja, hogy nem volt indokolatlan, amikor kétségeinket fejeztük ki, hogy megfelel-e egyáltalán a formai követelményeknek is ez az indítvány.

A másik már tartalmi kérdésekbe vágó. Felvetõdött, hogy alkalmas-e egyáltalán ez a forma, amit Gyimóthy úr javasol. Lehet-e egy-két millió forinttal valaki sikeres vállalkozó, különösen a mezõgazdaságban? Volt aki felvetette azt, hogy képes-e egyáltalán a mezõgazdaság megoldani a munkanélküliséget, és összességében azt is, hogy hány embert érinthet.

Ezekre mi magunk is próbáltunk választ találni. Ismerve, hogy 5500 elbírált és visszaigazolt pályázat volt, ami megoldásra várt - mi mintegy ezer fõre becsültük ezekbõl a munkanélküli pályázók számát, Gyimóthy úr ötszázra becsüli ezt.

Amikor felvetõdött, hogy egyáltalán kikerülhet-e a munkanélküliség szorításából valaki, ha kap 1,3 millió forintot - hisz a 7500 fõ, odaítélt pályázat alapján, ennyit kapott átlagban, Gyimóthy úr egymilliót mondott -, sajnos erre azt kellett mondani, hogy igazából ennyibõl nem lehet megoldani, még akkor sem, ha van szakértelme, gyakorlata, termelõi, piaci ismerete az illetõnek, hisz' önmagában egy traktor többe kerül.

Felvetõdött a másik oldalról az a kérdés is, hogy a munkanélküliség, bár Gyimóthy úr javaslatában elõadva szociális kérdésként vetõdik fel, de egyáltalán szociális kérdés-e, ha vállalkozót akarunk valakibõl csinálni, feltételezve azt, hogy már valami egzisztenciája, tehát valami vállalkozása van. Egyes speciális esetekben tudjuk, hogy a mezõgazdaságban a munkanélküliség fogalma esetenként nem azt tükrözi, mint amit - mondjuk - egy városban.

Felvetõdött a másik oldalról az is, hogy létezett egy 152/1993-as kormányrendelet, amely lehetõséget adott arra, hogy kétszázezer forint kamatmentes hitelt kaphasson az, aki elõzetesen már például elnyert egy ilyen pályázatot, legyen az reorganizáció vagy MFA, viszont nemcsak a szigorú feltételeknek köszönhetõ szerintünk az, hogy viszonylag kevés ilyen pályázó volt.

Félünk attól, hogy pontosan ezek miatt nagyon sok ember ugrik bele és ugrott bele már az MFA pályázat kapcsán a vállalkozásba, ami talán egy második giliszta ügyet hozhat elõ egy-két éven belül, hisz' megítélésünk szerint a csekély kontrollal odaítélt eddigi tízmilliárd forintnál nagyon sokakat az ötszázezer forintos vissza nem térítendõ támogatás vonzott.

Egyáltalán felvetõdik az emberben az, ha ismeri ezeket a visszaéléseket, amik esetenként elõfordultak a különbözõ megyékben, egyáltalán a jogosultságot hogyan lehet most csak a munkanélküliségre szorítani, egyáltalán jogos volt-e az eddigi elbírált pályázatoknak a szakszerûsége. Szabad-e kiemelni egyáltalán ebbõl a körbõl és preferelni ezt a kis kört?

Tehát rendkívül sok kérdés és kétely vetõdött fel bennünk, amire azt kell mondanunk, az elmúlt másfél hónapban sem sikerült megnyugtató választ kapni.

Megerõsít minket ebben a mezõgazdasági bizottság véleménye is, így aztán a Szocialista Párt mezõgazdasági munkacsoportja nem javasolja Gyimóthy Géza önálló képviselõi indítványának elfogadását, még akkor sem, ha tudjuk, hogy megkapjuk az "anti" jelzõt, mint ahogy a képviselõ úr a múltkor néhányszor elmondotta, s természetesen továbbra is fenntartjuk azon véleményünket, hogy más, jobban kezelhetõ megoldásokkal találjunk közös megoldást a munkanélküliség kezelésére. Kérem, ne tekintse ezt az imént elmondott kis rövid véleményünket lélektelen bürokrata szemléletnek. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage