Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Megkérem képviselõtársaimat, hogy foglalják el a helyüket. Megkezdjük a délutáni ülésünket. (Zaj. - Mozgás.)

Tisztelt Országgyûlés! A bizottsági elnöki értekezlet javaslata alapján a Házszabály 27. § (2) bekezdésében, valamint a 79. § (1) bekezdésében foglaltaknak megfelelõen bizottsági ajánlás elkészítésére a következõ bizottságokat jelölöm ki:

a Magyar Köztársaság alkotmányáról szóló törvényjavaslatra kijelölöm az alkotmányügyi bizottságot és az emberi jogi bizottságot;

az állampolgári jogok országgyûlési biztosáról szóló törvényjavaslatra kijelölöm az alkotmányügyi bizottságot és az emberi jogi bizottságot;

a szövetkezetekrõl szóló 1992. évi I. törvény módosításáról szóló törvényjavaslatra kijelölöm az alkotmányügyi bizottságot, a mezõgazdasági bizottságot és a gazdasági bizottságot.

Tisztelt Országgyûlés! A bizottsági elnöki értekezlet javaslata alapján a Házszabály 27. § (2) bekezdésében, valamint a 98. § (4) bekezdésében foglaltaknak megfelelõen képviselõi önálló indítvány tárgysorozatba vételérõl történõ döntésre a következõ bizottságot jelölöm ki:

a képviselõk jogállásáról szóló 1990. LV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslatra kijelölöm az alkotmányügyi bizottságot.

Tisztelt Országgyûlés! Most kormányelõterjesztések sürgõs tárgyalásba vételérõl fogunk határozni. Felhívom figyelmüket, hogy a Házszabály 99. §-ának (2) bekezdése értelmében az Országgyûlés a sürgõsségi javaslatról vita nélkül határoz. Tájékoztatom képviselõtársaimat, hogy a kormány elõzetesen jelezte, hogy a sürgõsségi kérelmeket nem kívánja külön szóban megindokolni.

Tisztelt Országgyûlés! A kormány sürgõs tárgyalást kért a szövetkezetekrõl szóló 1992. évi I. törvény módosítását indítványozó T/149-es számú törvényjavaslatára. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy egyetért-e az elõterjesztés sürgõs tárgyalásával. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 194 igen szavazattal, 37 nem szavazattal, 2 tartózkodással az elõterjesztést sürgõs tárgyalásba vette. (Rövid szünet után.)

Egy kis türelmüket kérem! Az alkotmány módosításához az összes képviselõ kétharmadára van szükségünk, és pillanatnyilag ennyien még nem tartózkodtak a teremben, úgyhogy ismét csengetek, hogy a kinn tartózkodó képviselõtársaink a folyosóról befáradjanak. (Rövid szünet után.)

Addig is részletes vitára bocsátásokról fogunk határozni. Emlékeztetem önöket, hogy tegnapi ülésnapunkon a jövedéki szabályozásról és ellenõrzésrõl, valamint a bérfõzési szeszadóról szóló 1993. évi LVIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitáját lezártuk, de a részletes vitára bocsátásra nem került sor. Indítványozom a tisztelt Országgyûlésnek, hogy a törvényjavaslatot bocsássa részletes vitára. Kérem, szavazzanak! (Szavazás. - Dr. Jeszenszky Géza: Elnök asszony, nem mûködik a gépem!)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 210 igen szavazattal, 17 ellenszavazattal, 9 tartózkodással a törvényjavaslatot részletes vitára bocsátotta.

Tisztelt Országgyûlés! Indítványozom a tisztelt Országgyûlésnek, hogy a szerzõi jogról szóló 1969. évi III. törvény módosítását indítványozó törvényjavaslatot bocsássa részletes vitára. Kérem, szavazzanak! (Szavazás. - Dr. Jeszenszky Géza: Elnök asszony, nem mûködik a gépem már második esetben!)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 240 igen szavazattal, 14 ellenszavazattal és 6 tartózkodással a törvényjavaslatot részletes vitára bocsátotta.

Tisztelt Országgyûlés! Ma délelõtt került sor a választottbírósági eljárásról szóló törvényjavaslat általános vitájának lezárására. Indítványozom a tisztelt Országgyûlésnek, hogy a törvényjavaslatot bocsássa részletes vitára. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 262 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, 2 tartózkodással a törvényjavaslatot részletes vitára bocsátotta.

Tisztelt Országgyûlés! A kormány sürgõs tárgyalást kért a Magyar Köztársaság alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény módosítását kezdeményezõ T/151-es számú törvényjavaslatára. A sürgõs tárgyalásba vételhez a Házszabály 46. § (3) bekezdeése alapján az országgyûlési képviselõk kétharmadának, azaz 258 képviselõnek igen szavazata szükséges. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy egyetért-e az elõterjesztés sürgõs tárgyalásával. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 260 igen szavazattal, 2 ellenszavazattal és 6 tartózkodással az elõterjesztést sürgõs tárgyalásba vette.

(16.40)

Tisztelt Országgyûlés! A kormány sürgõs tárgyalást kért az állampolgári jogok országgyûlési biztosáról szóló 1993. évi LIX. törvény módosítását kezdeményezõ T/151. számú törvényjavaslatára. A sürgõs tárgyalásba vételhez a Házszabály 46. § (3) bekezdése alapján a jelen lévõ képviselõk kétharmadának szavazata szükséges.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, egyetért-e az elõterjesztés sürgõs tárgyalásával. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 267 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, 5 tartózkodással az elõterjesztést sürgõs tárgyalásba vette.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik a Magyar Köztársaság 1994. évi pótköltségvetésérõl szóló törvényjavaslat határozathozatala. Az elõterjesztést T/60. számon kapták kézhez képviselõtársaim. Emlékeztetem képviselõtársaimat, hogy a részletes vita lezárását követõen nem került sor a miniszteri válaszadásra. Megadom a szót dr. Békesi László pénzügyminiszter úrnak.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage