Gulyás József Tartalom Elõzõ Következõ

GULYÁS JÓZSEF, a mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság elõadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! A Szegedi Városi Bíróság nem elõször keresi meg Országgyûlésünket dr. Rapcsák András képviselõtársunk mentelmi jogának felfüggesztése tárgyában. A korábbi megkereséseknél - erre eddig két ügyben került sor - a mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság határozati javaslatával összhangban az Országgyûlés nem függesztette fel Rapcsák képviselõtársunk mentelmi jogát.

(18.20)

Most azonban a mentelmi bizottság határozati javaslatában a mentelmi jog felfüggesztését kéri.

A megküldött iratok szerint dr. Szalai Lukács hódmezõvásárhelyi önkormányzati képviselõ azért tett feljelentést 1993 végén, mert az önkormányzat ülésén a városi televízió nyilvánossága elõtt dr. Rapcsák András a feljelentõvel szemben valótlan tényeket állított és becsületének csorbítására alkalmas kifejezéseket használt. Kérem, engedjék meg, hogy ezeket a kitételeket, illetve kifejezéseket most ne idézzem.

A mentelmi bizottság mérlegelte a feljelentés alapját képezõ kijelentéseket, és úgy vélte, hogy ezek nem hozhatók összefüggésbe dr. Rapcsák András országgyûlési képviselõi tevékenységével, illetve a képviselõi minõséggel. Annál is inkább nem hozhatók összefüggésbe, hiszen Rapcsák András akkor még nem volt országgyûlési képviselõ.

A rágalmazási és becsületsértési ügyekben a képviselõi felelõtlenség nem lehet kibúvó az emberi méltóság büntetõjogi védelmével szemben. S ezt fejezi ki meggyõzõdésem szerint a mentelmi bizottság határozati javaslata is, amely dr. Rapcsák András képviselõtársunk mentelmi jogának felfüggesztését indítványozza. Köszönöm. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage