Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyûlés! Bejelentem, hogy az MDF képviselõcsoportja kérte, hogy Balsai István T/104/3. szám alatt beterjesztett módosító javaslatáról határozzon az Országgyûlés annak ellenére, hogy az indítvány nem nyerte el az alkotmányügyi bizottság egyharmadának támogatását.

Elõször azokról a módosító javaslatokról határozunk, amelyeket az elõterjesztõ támogat.

A 8. és 11. pontban lévõ javaslatot elõterjesztõje visszavonta.

Az ajánlás 1., 3., 4., 6., 7., 9., 10., 12., 13. és a kiegészítõ ajánlásban lévõ módosító javaslatokat teszem fel szavazásra. A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatokat? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés a módosító javaslatokat 262 igen szavazattal, 6 ellenszavazattal, tartózkodás nélkül elfogadta.

Most azokról a módosító javaslatokról határozunk az ajánlás sorrendjében, amelyeket az elõterjesztõ nem támogatott.

Arra figyelemmel, hogy a miniszter úr ezt a zárszóban is ismertette, illetõleg levélben errõl tájékoztatta a frakcióvezetõket is, külön még egyszer egyenként nem ismételem meg, hogy ezeket a javaslatokat az elõterjesztõ nem támogatja.

Az ajánlás 2. pontjában Balsai István a törvényjavaslat 2. §-át új bekezdéssel kívánja kiegészíteni, amely szerint a választottbíróság alapító okiratának jóváhagyásáról az Országgyûlés döntsön, és mûködését a jóváhagyást követõen kezdhesse meg.

Nem kapta meg a bizottságok szükséges támogatását, de a képviselõcsoport kérte a szavazást.

A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot - a 76-hoz hozzáadom még Salamon alelnök úr "igen" szavazatát - 77 igen szavazattal, 191 ellenszavazattal, 5 tartózkodással nem fogadta el.

Az 5. pontban Pálos Miklós a törvényjavaslat 12. §-át új ponttal kívánja kiegészíteni. Eszerint az állami bíróságon kinevezett és ítélkezõ tevékenységet folytató bíró, illetõleg az ügyészségi tevékenységet folytató ügyész ne lehessen választottbíró.

Az alkotmányügyi bizottság nem támogatja. A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 79 igen szavazattal, 190 ellenszavazattal, 12 tartózkodással nem fogadta el.

Tisztelt Országgyûlés! A határozathozatalunk végére értünk, a záró- szavazásra a jövõ heti ülésünkön kerül sor.

Soron következik a mentelmi ügy. Mint ahogy az ülés megnyitásakor már tájékoztattam képviselõtársaimat, a mentelmi bizottság H/207. számon benyújtott javaslatáról Schalkhammer Antal képviselõ úr mentelmi ügyében képviselõtársunk betegsége miatt csak jövõ heti ülésén határoz az Országgyûlés.

Tájékoztatom képviselõtársaimat arról, hogy a Házszabály 130. §-a szerint a mentelmi bizottság a mentelmi jog felfüggesztésére irányuló indítvány tárgyában határozati javaslatot nyújt be az Országgyûlésnek.

A 131. § (2) bekezdése kimondja, hogy a határozati javaslathoz módosító javaslatokat nem lehet fûzni, arról az Országgyûlés vita nélkül határoz. A határozathozatal elõtt az érintett képviselõ felszólalhat.

Tisztelt Országgyûlés! A mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság H/208. számon határozati javaslatot nyújtott be dr. Rapcsák András képviselõtársunk mentelmi ügyében. A bizottság indítványozza, hogy a Szegedi Városi Bíróság megkeresésével érintett ügyben az Országgyûlés dr. Rapcsák András országgyûlési képviselõ mentelmi jogát függessze fel.

Megadom a szót Gulyás Józsefnek, a mentelmi bizottság elõadójának, aki a bizottság javaslatát szóban is meg kívánja indokolni, egyben átadom az elnöklést Salamon László alelnök úrnak.

(Az elnöki széket dr. Salamon László foglalja el.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage