Vastagh Pál Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VASTAGH PÁL igazságügy-miniszter: Köszönöm. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! Rendkívül könnyû a dolgom, nagyon röviden tudok reagálni a vitában elhangzottakra, illetõleg a módosító javaslatok jellegére, minõsítésére, hiszen a vitában résztvevõk, valamennyi párt egyöntetûen támogatta a törvényjavaslatot, és ezáltal ha a végszavazáson is túljutunk, akkor megnyílik a lehetõség, hogy egy régi intézmény újra része legyen a magyar jogéletnek, joggyakorlatnak, és egyben az a bizodalmunk, ami némi csökkenést jelent a bíróságok terhelésében, ez a csökkenési folyamat szintén elindul.

Tulajdonképpen a módosító indítványok jelentõs részével teljes egészében egyet tudott érteni a tárca. Így támogattuk a törvényjavaslat címének megváltozását, hiszen nemcsak eljárási kérdésekrõl van szó, hanem a választottbíráskodás egészérõl van szó. Támogattuk azt a módosító indítványt, miszerint a választottbírósági eljárás nem nyilvános, hiszen ez egy fontos intézménye magának az egész jogintézménynek. És támogattuk azt is, hogy a belföldi és a külföldi választottbíráskodás eljárási szabályait azonos formában dolgozzuk ki és azonos terminológia jellemezze ezeket az eljárási szabályokat.

Nem támogattuk és nem tudtuk elfogadni azt a módosító indítványt, amely arra vonatkozott, hogy az Országgyûlés tekintse át és hagyja jóvá a választottbíróság által kimunkált alapító okiratot. Azért nem tudtuk ezt elfogadni, mert olyan közjogi elemeket vitt volna bele a választottbíróság egész rendszerébe, amelyek természetesen egy ilyen szigorúan magánjogi alapon mûködõ intézmény esetében nem fogadhatók el.

És nem támogatta a kormány azt az indítványt sem, amely arra vonatkozott, hogy a választottbíráskodásról szóló törvény mondja ki az összeférhetetlenségi szabályokat. E tekintetben az az álláspontunk, hogy a bírósági szervezeti szabályzat egyértelmû eligazítást tartalmaz, még ha a gyakorlat ennek alapján ellentmondásosnak is minõsíthetõ, de a törvény egyértelmûen felsorolja az összeférhetetlenségi szabályokat. Tehát ezt kell következetesen alkalmazni.

Mindezek után, tisztelt Ház, nincs más hátra, mint kérem az önök támogatását ahhoz, hogy az elfogadott, a kormány által támogatott módosító indítványokkal együtt szíveskedjenek támogatni a törvényjavaslat egészét. Köszönöm figyelmüket.(Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage