Csákabonyi Balázs Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CSÁKABONYI BALÁZS (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Tekintettel arra, hogy a törvénycsomagban lévõ négy törvényt módosító javaslat közül terjedelmében az ügyvédségrõl szóló a legkisebb, hiszen mindössze gyakorlatilag egy szakaszt érint az ügyvédi törvénybõl és egyetlenegy tárgykört ölel fel - az ügyvédek fegyelmi felelõsségrevonásával kapcsolatos fórumrendszert érinti gyakorlatilag -, korábban úgy gondoltam, hogy egyben tudom elmondani ezzel kapcsolatos rövid észrevételeinket. Ezek a következõk:

Az 1983. évi 4. törvényerejû rendeletre is nagy általánosságban vonatkoznak... (Kökény Mihály népjóléti államtitkár érkezik az ülésterembe. Taps a jobb oldalon.)... azok az elmondottak, amelyeket a jogszabály keletkezésének körülményeirõl itt többen is egybehangzóan, a büntetõeljárási törvénnyel egyezõen adtunk elõ, azonban hozzá kell tennem azt, hogy a volt igazságügyi kormányzat 1991-ben egy nagyon jelentõs jellegû tvr.-módosító törvényt terjesztett elõ, ami 1991-ben gyakorlatilag megreformálta az ügyvédségrõl szóló jogszabályokat, és olyan új intézményeket vezetett be, mint például az egyéni ügyvédkedés intézménye, amely korszakalkotó volt, hiszen jól tudjuk, hogy azt a rendszerváltozás elõtt Magyarországon gyakorolni nem lehetett.

Tisztelt Országgyûlés! A most beterjesztett törvényjavaslat ugyancsak az európai harmonizációval kapcsolatos követelményeknek tesz eleget, nevezetesen az egyezmény 6. cikkelyében meghatározott azon követelménynek, hogy az eljárás alá vont személy ügyében független és pártatlan bíróság tárgyaljon - most ezzel a javaslattal teremti meg végeredményben az ügyvédi törvény az ezzel kapcsolatos lehetõségeket.

Szeretném még röviden megemlíteni, hogy sajnos ugyanabban a helyzetben vagyunk - mint több képviselõtársaim is kifejtette -, hogy több vonatkozásban is módosítani kellene az ügyvédi törvényerejû rendeletet, azonban a Házszabály rendelkezései miatt ezekhez nem tudunk hozzányúlni. Azonban itt bejelentem, és az igen tisztelt igazságügyi kormányzat figyelmébe is ajánlom azt, hogy az Országos Ügyvédi Kamara elõkészíti az új ügyvédi törvény szöveges tervezetét is, és azt feltehetõen az igazságügyi kormányzat figyelmébe fogja ajánlani. Köszönöm szíves figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage