Békesi László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BÉKESI LÁSZLÓ pénzügyminiszter: Köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Ház! A beruházásvédelmi egyezmények célja a külföldi befektetések elõsegítése, a külföldi befektetõk bátorítása. Elsõsorban a kis- és középvállalkozók bizalmának megnyerésére szolgálnak, akik nagyobb biztonságban érzik magukat, ha saját államuk is képviseli érdekeiket a fogadó állammal szemben.

Az egyezmények - tartalmukat tekintve - megerõsítik a magyar jogszabályokban foglaltakat, nemzetközi normává emelve azokat, ily módon kizárva az egyoldalú változtatás lehetõségét. Biztosítják többek között a tõke repatriálásának jogát, kártalanítás nyújtását olyan esetekben, amikor a beruházást a fogadó állam államosítja vagy kisajátítja.

Tartalmaznak rendelkezéseket a beruházási viták rendezésérõl is. Ha a beruházó és a fogadó állam között a beruházással kapcsolatban vita keletkezik, azt semleges, nemzetközi választottbíróság elé lehet terjeszteni. Az egyezmény aláírásával a fogadó állam is aláveti magát a választottbírósági eljárásnak. A hatályos magyar jogrend értelmében az egyezmények hatályba léptetéséhez az Országgyûlésnek kell határozatot hoznia.

A Paraguayjal kötött beruházásvédelmi megállapodás része lehet a két ország új alapokon építkezõ gazdasági kapcsolatainak, ezért kérem a tisztelt Házat, járuljon hozzá az egyezmény parafálásához. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage