Hack Péter Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HACK PÉTER, az alkotmányügyi bizottság elnöke: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az alkotmányügyi bizottság a Házbizottság kérésére készítette ezt a törvényjavaslatot, a Házbizottságban hatpárti egyetértés volt ilyen tartalmú törvényjavaslat beterjesztésérõl.

A javaslat összesen három paragrafust tartalmaz.

(17.30)

Az 1. § a szeptember 30-án kihirdetett új Házszabály azon rendelkezését, hogy az igazolatlanul távol levõ képviselõk tiszteletdíja csökkenthetõ, ezt az országgyûlési határozatban kimondott rendelkezést a törvény is legalizálja, tehát a törvényi alapjait ennek az intézkedésnek megteremti.

Az új Házszabály hozta létre a frakcióvezetõ-helyettesi intézményt. Ennek az intézménynek a jogi konzekvenciáit vonja le a 2. §; illetõleg az IPU nemzeti csoport vezetõjének, annak helyetteseinek jogi helyzetét rendezi a képviselõi jogállásról szóló törvényben.

A 3. §-a ennek a rendelkezésnek, amit benyújtottunk, a '90-ben elfogadott parlamenti gyakorlattól eltérõ intézményeket, tehát a korábban létezõ, de azóta megszüntetett bizottsági titkári intézményt, továbbá az úgynevezett különbizottságok intézményének neveit iktatja ki a törvénybõl.

Tekintettel a hatpárti egyetértésre, kérem a Ház tagjait is, hogy támogassák a törvényjavaslatot. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage