Pál László Tartalom Elõzõ Következõ

PÁL LÁSZLÓ ipari és kereskedelmi miniszter: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! A törvényjavaslathoz módosító javaslat nem érkezett, könnyû helyzetben vagyok tehát, mert a felszólalásokból egyértelmûen kitûnt, hogy a javaslatban foglaltakkal kapcsolatban egyetértés alakult ki a Házban.

A hozzászólások bebizonyították, hogy indokolt a külkereskedelmi szabályok megkerülésével az apport címén történõ árubehozatal korlátozása. Az ilyen jellegû árubehozatal, amellett, hogy fellazítja a külkereskedelmi rendszert, bizonyos területeken kifejezetten káros, például azokban az esetekben, amikor a nemzetközi szabályoknak is megfelelõ piacvédelmi döntésekkel védett iparágak által elõállított termékeket apport címén hozták be az országba. Az ilyen címen történõ árubehozatal korlátozásával kapcsolatban Bogár László képviselõ úr - aki az MDF nevében szólt hozzá - kifejezte ugyan egyetértését, de azt az aggályát is, hogy ez a korlátozó intézkedés esetleg kedvezõtlen üzenet lehet a potenciális és lényeges külföldi beruházók számára.

Megvallom, ez az aggály a minisztériumban is felmerült, azonban úgy tûnik, hogy az aggály nem megalapozott.

(17.30)

Az intézkedéssel kapcsolatban számos nemzetközi érdekeltségû szervezet, többek között a Joint Venture Szövetség véleményét is kikértük, és semmiféle kifogást nem emeltek az elképzeléseinkkel szemben. A magyarázat elég nyilvánvaló. A potenciális és a már itt lévõ külföldi beruházók túlnyomó része bizonyára még nem is gondolt arra, hogy az apport szabályok alapján az importszabályozás kijátszásával hozzon be az országba árucikkeket értékesítés céljából. Ezért nem emelnek kifogást az ilyen lehetõség korlátozásával szemben, sõt az is lehet, hogy kifejezetten támogatják, részben, mert az ilyen manipulációkkal az õ belföldön elõállított vagy szabályosan importált termékeivel szemben támasztanak tisztességtelen versenyt.

Azért is örülhetnek a tisztességes partnerek, mert a kérdéses és ilyen manipulációk alkalmasak lehetnek arra, hogy indokolatlanul keltsék a beruházók rossz hírét Magyarországon.

Véleményünk szerint ez a korlátozó intézkedés semmiféle érzékelhetõ ellenérzést tehát a potenciális és itthon mûködõ külföldi beruházókban nem keltett.

A konvertibilis devizára átváltható forintösszegek befektetésével kapcsolatos lehetõségek a mi véleményünk szerint tovább fogják ugyanakkor erõsíteni azt a képet, amely Magyarországról az elmúlt években kialakult, azt a lehetõséget, hogy az itthoni befektetések biztonságosak, megfelelõen profitabilisak, s a Magyar Köztársaság a befektetések ösztönzését a továbbiakban is elõ kívánja segíteni.

A külföldiek tulajdonában lévõ kárpótlási jegyek felhasználásának az a szabályozása, amelyre javaslatot tettünk a törvényben, szerintünk a mélyen árfolyamon alul történõ speckulációs célú felvásárlásokat fogja korlátozni. Ez az ország egészének és többek között az eredeti kárpótoltaknak is kárt okozott volna. Ezért tehát általános támogatásban részesült a javaslat.

Úgy véljük, hogy a hozzászólók az említett rendelkezések beiktatásával minden tekintetben egyetértettek, ezért javasoljuk, hogy a törvényjavaslatot a parlament szavazza meg. Kérem képviselõtársaimat, hogy elõterjesztünket fogadják el. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage