Csákabonyi Balázs Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CSÁKABONYI BALÁZS, az alkotmányügyi bizottság tagja: Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Elnök Asszony! Az alkotmányügyi bizottság az adótörvények tárgyalásának kezdetén hozott egy állásfoglalást, amely szerint érintettnek tekinti azokat a javaslatokat, amelyek a kormány által benyújtott paragrafust megnyitják. Tehát egységnek a paragrafust tekintette az alkotmányügyi bizottság, és olyan értelemben foglalt állást, hogy ha a paragrafuson belül bekezdést érint, akkor ezt szabályszerûen elõterjesztettnek minõsíti.

Az idézett Házszabályhely második fordulata szerint, amikor a kivételrõl esik szó, az eljárás nem is lehet más, mint az, hogy azt esetenként kell vizsgálat tárgyává tenni, hogy az a szükségszerû összefüggés fennáll-e a benyújtott módosító javaslat és az elõterjesztõ által benyújtott módosító javaslat, illetve törvényjavaslat között, ami valóban szükségszerûvé teszi az indítvány Házszabály szerinti elõterjesztésként való minõsítését.

Az említett ominózus esetekben megítélésünk szerint a keretes megjegyzések, amelyek az ajánlásban szerepeltek, helytállóak voltak. Miután a levezetõ elnök az alkotmányügyi bizottság ülésén minden esetben felhívja a részt vevõ bizottsági tagok figyelmét arra, hogy amennyiben valaki nem ért egyet a keretes megjegyzésben foglaltakkal, és mégis úgy tekintené, hogy a kivételes összefüggésre való tekintettel vegyük érdemi tárgyalásba, természetesen a bizottság ezt tárgyalásba vette volna. Azonban ilyen javaslat nem hangzott el, ezért döntött úgy a bizottság, hogy nem a Házszabálynak megfelelõen történt meg az elõterjesztés.

Én a bizottság nevében itt nem tudok állást foglalni az elnök asszony által felvetett kérdésnek abban a vonatkozásában, hogy most megnyissa-e a részletes vitát azokkal az indítványokkal kapcsolatban, amelyeket a bizottságok Házszabállyal ellentétesnek minõsítettek. Megítélésem szerint nem volna célszerû most az eddig kialakult - bár rövid - gyakorlatot megtörni, mert ez valóban esetleges végeláthatatlan ügyrendi problémákat okozna, és elébe menne annak a késõbbi állásfoglalásnak, amelyet most kér az elnök asszony majd az alkotmányügyi bizottságtól - mégpedig hogy általános érvénnyel próbáljon állást foglalni ezekben a kérdésekben -, hiszen hangsúlyozni kívánom, hogy az írásban tett állásfoglalásunk mindössze két adótörvénynek a tárgyalására vonatkozott. Köszönöm szépen. (Taps.)

(10.40)

Köszönöm szépen dr. Csákabonyi Balázs véleményét. Úgy gondolom, hogy a további, esetleg hosszadalmasabb ügyrendi vitát megelõzendõ, e kérdést eseti ügynek minõsítve, a részletes vitát e hat pont tárgyában megnyitom. Arra kérem az alkotmányügyi bizottságot, hogy a határozathozatalig e kérdésben döntsön.

Tisztelt Országgyûlés! Arra figyelemmel, hogy az elõterjesztés az 1992. évi LXXIV. törvény egyes rendelkezéseit kívánta módosítani, indítványozom, hogy a részletes vita szakaszolásánál is az alapul szolgáló hatályos törvény szerkezetét vegye figyelembe az Országgyûlés. Így a törvény egyes fejezeteihez kapcsolódó módosító javaslatok összevonásáról a késõbbiekben nem kell külön- külön határozni.

Az indítványról kézfelemeléssel határoz az Országgyûlés. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Látható többség, köszönöm.

Tisztelt Országgyûlés! Megkérdezem képviselõtársaimat, kíván-e valaki szólni az ajánlás 1., illetõleg 2. pontjához, amely a törvényjavaslat fogalommeghatározásaival kapcsolatosan terjeszt elõ módosító indítványt. Ha kíván valaki szólni, kérem, jelezze. (Nincs jelentkezõ.) Jelzés nem érkezett; a részletes vita e szakaszát lezárom.

Tisztelt Országgyûlés! Az ajánlás 4-10. pontjáig terjedõ módosító javaslatai az adófizetési kötelezettségre vonatkozó szabályokat tartalmazzák. Arra figyelemmel, hogy a 4. ponthoz tartalmukban kapcsolódnak a 20., a 33. és a 35. pontokban lévõ javaslatok, amelyek az adó levonásával összefüggõ, valamint a hatályba léptetõ rendelkezésekre irányuló módosításokat tartalmazzák, indítványozom ezek együttes tárgyalását.

Az indítványról kézfelemeléssel határoz az Országgyûlés. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Látható többség, köszönöm.

Megkérdezem, kíván-e valaki szólni az elõbb felsorolt módosító javaslatokhoz.

Megadom a szót Demeter Ervinnek, a Magyar Demokrata Fórum képviselõjének.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage