Gombos András Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GOMBOS ANDRÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! A 15. számú módosító indítvány elfogadása mellett szeretnék érvelni, amelyet Kertész Zoltán képviselõtársammal nyújtottunk be, és amely a T/149. számú törvénymódosító javaslat 2. §-ának (1) bekezdéséhez kapcsolódik; nevezetesen ahhoz, hogy bizonyos szigorításokat szeretnénk javasolni a törvénybe való bevezetéshez.

Az említett javasolt paragrafus arra vonatkozik, hogy a szövetkezeti közgyûlésen, amennyiben határozatképtelenség miatt megismételnék ugyanazokkal a napirendi pontokkal a közgyûlést, akkor az 50 százalékos jelenlétet megkövetelõ ügyek, nevezetesen az egyesülés, a beolvadás, a szétválás, az átalakulás és a megszûnés mellé szeretnénk, ha az alapszabály megállapítása és módosítása is bekerülne.

Ezt az indítványunkat azzal indokoljuk, hogy megítélésünk szerint az alapszabály a szövetkezetek alkotmánya - ahogy ez ma már itt el is hangzott -, és ennek indoklására szeretném emlékezetébe idézni tisztelt képviselõtársaimnak az eredeti, az 1992. évi I. törvény 17. §-ának kitételeit, amely szerint "az alapszabály a szövetkezet szervezetének, mûködésének és gazdálkodásának alapokmánya". Ebben az alapokmányban kell meghatározni különbözõ nagyon fontos dolgokat, például a cég nevét, székhelyét és így tovább, a szövetkezet szerveinek mûködésére vonatkozó fõbb szabályokat; ezenkívül a különbözõ összehívási metódusokat, a tagok jogait, kötelességeit, a részjegyek összegét - tehát anyagi természetû dolgok meghatározása is ebbe a kategóriába sorolandó -, a befizetések feltételeit, és különbözõ önkormányzati, nagyon fontos kautélákat is elõír, elõírhat az alapszabály. Ezeknek az alapszabályban foglalt nagyon fontos dolgoknak véleményünk szerint többségi jelenlét mellett - tehát 50 százalék plusz egy fõ jelenlétével - kétharmados szavazással kellene eldõlnie, mert különben véleményünk szerint nem lenne megfelelõen legitimizált ez a döntés, ha egy kisebbség tudna olyan nagyon fontos kérdésekben dönteni esetleg, amelyek a szövetkezetek mindennapi életét alapvetõen meghatározzák.

Szeretném ugyanakkor megemlíteni a módosító indítvány e paragrafusának b) pontját is, amely így szól: "ha e törvény vagy az alapszabály másképp nem rendelkezik". Amennyiben tehát úgy gondoljuk, hogy az eredeti módosító szövegnek megfelelõen történne az alapszabály elfogadása, akkor egy alacsonyabb részvétel mellett megalkotott alapszabály esetleg egy sokkal magasabb részvétel melletti követelményként megfogalmazott döntéshelyzetet tudna produkálni. Úgy gondoljuk, ez inkoherenciát jelentene a törvényen belül.

Ezért annak ellenére, hogy az elõterjesztõ nem támogatja az indítványunkat, illetve az alkotmányügyi bizottság sem támogatta, ezzel szemben a mezõgazdasági és a gazdasági bizottság támogatóan foglalt állást indítványunk mellett, kérem a tisztelt Házat, hogy felsorolt érveink alapján gondolják meg és támogassák indítványunkat a szavazás során.

Köszönöm szépen a türelmet. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage