Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Igen tisztelt Miniszter Asszony! Tisztelt Elnök Úr! Úgy gondolom, a miniszter asszony cirkuszi hasonlata rendkívül szellemes hasonlat volt - én már ugyan elsõéves elemista koromban ismertem... (Derültség.).., de azért megjegyzem, ha a miniszter asszony ezt a választ a cirkuszban mondja el, a Fényes Cirkuszban, akkor azt mondom, hogy jó a válasz, de sajnos a parlamentben nem jó a válasz. Tudniillik a miniszter asszony arra hivatkozott, hogy az 1994. évi 21 milliárdra tervezett, a Foglalkoztatási Alapra szánt összeg végül is nem folyt be - kérem, én is azt mondtam, hogy nem folyt be, de mégis ezt az összeget szánták eredetileg erre a Foglalkoztatási Alapra.

Miniszter asszony is elmondotta, hogy most tulajdonképpen 12 milliárd állna rendelkezésre, tehát 9 milliárddal még a miniszter asszony szerint is kevesebb, mint '94-ben. Erre ön számolja a '94. évi munkanélküliség alakulását, holott én jeleztem, hogy '95-ben fog drasztikusan csökkenni a munkanélküliség felszámolására szánt összeg. Tehát ezért egyértelmû, hogy a miniszter asszony számítási módja elhibázott, rossz. (Derültség.) Úgy gondolom, miniszter asszonynak az a hivatkozása, hogy majd Nagy Sándoréktól fognak 5 milliárdot kapni, enyhén szólva túl optimista feltételezésnek tûnik. Onnan nyilvánvalóan reálisan nem lehet azzal számolni, hogy a Foglalkoztatási Alapra nemhogy 5 milliárd, 5 forint is átmenjen.

Ilyen körülmények között tehát a munkanélküliek helyzete elkeserítõ. És miután önök a minisztériumban nem csökkentették az önök rendelkezésére álló bérkeretet, hanem azt személyi kiadás címszó alatt a lényeget tekintve rendkívül megnövelték, megint a munkanélkülieken spórolnak, az önök kerete pedig szinte korlátlanul áll az önök rendelkezésére.

Ezért nem tudom elfogadni miniszter asszony válaszát. (Közbeszólás a bal oldalról: Meg azért, mert nem érti! - Szórványos derültség.) Köszönöm a türelmüket. (Taps a kisgazdapárt soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage