Avarkeszi Dezsõ Tartalom Elõzõ Következõ

DR. AVARKESZI DEZSÕ (MSZP): Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Országgyûlés! A törvényjavaslat 4-es számú mellékletéhez szeretnék hozzászólni, ezen belül is az Országgyûlés kulturális és sajtóbizottsága által T/210/271. számú módosító javaslathoz.

A költségvetési törvényjavaslat 4-es számú melléklete indítványozza a helyi önkormányzatok színházi támogatását. Így többek között 13 millió forintot kapna Budapest XXI. kerülete, Csepel önkormányzata.

(9.30)

Csepel számos problémája közül biztosan nem a legsúlyosabb a kultúra, a mûvelõdés helyzete, számunkra mégis igen fontos. Az elmúlt években Csepelen szinte minden mûvelõdési lehetõség megszûnt. Csepelen nincs mozi, és ha ehhez hozzászámítjuk, hogy még a szomszédos kerületben, Erzsébeten is megszûnt az egyetlen, közelünkben lévõ filmszínház, akkor elég messze kell elmenni a XXI. kerületi lakosoknak, hogy moziba eljuthassanak, filmet nézhessenek; ugyanakkor az igény hatalmas erre.

Ezért is merült föl az önkormányzat vezetésében és a csepeli polgárokban, hogy a meglevõ infrastruktúra kihasználásával mûködjön színház Csepelen. Egyelõre befogadó színházként szeretnénk, ha mûködne, hiszen másra nincsen lehetõség. El is indultak az ezzel kapcsolatos tárgyalások. A most leköszönõ önkormányzat elhatározta a színház megalapítását, és erre az évre meg is szavazott erre 7 millió forintot. Három korosztálynak kívántak és kívánnak elõadásokat szervezni: a felnõtt korosztálynak, a fiataloknak és a gyermekeknek. Ebben az évben tizenkilenc elõadást meg is szerveztek. Ezek az elõadások - majdnem mind - telt házzal történtek meg, vonzották a közönséget nemcsak Csepelrõl, hanem a környezõ településekrõl is. Többek között szerepelt nálunk a Soproni Petõfi Színház, a Budapesti Kamaraszínház, a Nevesincs Színház, a Madách Kamaraszínház, a Vidám Színpad, a Fabula Bábszínház. Ismétlem: nagyon nagy volt a siker, nagyon nagy az érdeklõdés, nagyon nagy az igény.

Az elõzetes tervek szerint az önkormányzat - már az új önkormányzat - jövõre 25 millió forintot adna a színház mûködésére. Hatvan elõadást terveznek, évi mintegy négy-öt bemutatóval. Ezért is nagyon örültünk ennek a lehetõségnek, hogy a központi költségvetésbõl is jutna erre a színházra, nagyon nagy szükség lenne rá.

Ezért nagy szomorúsággal és nagy megdöbbenéssel tapasztaltuk, hogy a kulturális bizottság ebben a módosító javaslatban ebbõl a 13 millió forintból 12-t el kíván venni Csepeltõl - 1 millió maradna. Ez biztos, hogy kevés. Ennyi pénzbõl sokkal nehezebben tudnánk mûködtetni ezt a színházat, a tervek nagy része nem valósulhatna meg.

Azonkívül, ahogy átnéztem ezt a javaslatsort - ami természetesen nemcsak a csepeli színházra vonatkozik, hanem az összes önkormányzati színházra - , valamilyen számítási hiba is becsúszhatott, mert ha jól láttam, akkor 300 ezer forinttal többet vesznek el önkormányzatoktól, mint amit odaadnak más önkormányzatoknak - de ezért nem kértem volna szót, hanem Csepel védelmében.

Nagyon szépen kérem a kulturális bizottságot, hogy fontolják meg még egyszer, és ha lehet, vonják vissza ezt az indítványukat. Nagyon kérem a kormányt, hogy ha ez nem történne meg, ne támogassa ezt a javaslatot, és nagyon kérem valamennyi képviselõtársamat, hogy ne szavazzák meg. Nagyon szépen köszönöm a figyelmüket.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage