Bogárdi Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

BOGÁRDI ZOLTÁN (MDF): Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Magyar Demokrata Fórum a fogyasztási adóról szóló törvény módosításánál nemmel szavazott. Nemmel szavazott elsõsorban azért, mert a törvény 10 százalékos fogyasztási adó alá vonta a fûszerpaprika-õrleményt.

Emlékeznek önök arra, hogy pár héttel ezelõtt tárgyaltuk itt a fûszerpaprika-õrleménynek a jövedéki törvény alá vonását, és akkor a Magyar Demokrata Fórum - ellentétben a többi ellenzéki párttal - ezt a törvényjavaslatot megszavazta. Megszavaztuk azért, mert bíztunk abban, hogy a kormánypárti oldal nem fogja bevetni ezt a bizonyos 10 százalékos plusz adót, és nem sújtja ezt a terméket ezzel az adóval. Tárgyaltunk az érdekképviseletekkel akkor, és úgy döntöttünk, hogy egy szükséges rossz megoldás a jövedéki törvény hatálya alá vonni a paprikát, de nem találtunk jobb megoldást.

Viszont most már világos, hogy az akkori félelmeink teljesen jogosak voltak: a kormány kiterjesztette a fûszerpaprika-õrleményre a 10 százalékos fogyasztási adót. Ezt nemcsak azért tartjuk rossznak, mert egyértelmû árdrágítás, hanem azért elsõsorban, mert senkinek se jó. Nem alakult ki mind ez ideig a fûszerpaprika-õrlemény ellenõrzési rendszere, új a törvény - mármint a jövedéki törvény - hatálya alá vonása. Ebbõl adódóan attól félünk, hogy a költségvetésnek kevesebb bevétele származik majd a fûszerpaprika- õrlemény forgalmazásából, mint amennyi eddig származott a 25 százalékos áfa révén.

Sok terméket fognak kivonni az ellenõrzés alól - attól félünk -, ebbõl adódóan rossz a fogyasztónak és rossz az államnak. De a legnagyobb problémánk ezzel a törvénnyel kapcsolatosan az, hogy rossz az üzenete: az állampolgár rossz üzenetet lát ebben a mostani módosításban. Ugyanis azt mondja - minden késõbbi, olyan parlamenti döntésnél, amikor is ellenõrzést akarunk szigorítani, és ezt az ellenõrzést valamilyen adminisztratív eszközzel tudjuk csak megcsinálni, és valamilyen terméket ennek hatálya alá vonunk -: aha, jó trükk, a következõ lépés az lesz, hogyha ezt a terméket is ellenõrzik, akkor újabb adót fognak rá kivetni!

Ez semmiképpen nem elfogadható a Magyar Demokrata Fórumnak. Ugyanis az állampolgárnak látnia kell a parlament szándékát. Ezért szavaztunk nemmel. Köszönöm. (Taps az MDF padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage