Hegyi Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

HEGYI GYULA (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Én is gondban voltam a Házszabállyal kapcsolatban; a büntetõeljárásról szóló törvény, a fogságfenyítés és az egészségügyrõl szóló törvénymódosítással kapcsolatban együttesen szeretnék néhány szót mondani a frakció nevében. Talán Szabad képviselõtársam is megengedi, hogy miután mind a három szavazás megtörtént, visszamenõleg néhány szót mondjak.

Nagyon elõremutatónak tartom azt, hogy amikor a költségvetésrõl tárgyalunk, jutott idõ arra is - ha csak egy rövid szavazás erejéig -, hogy az emberi jogok további biztosítása érdekében határozzon a Ház - imponáló többséggel, amely azt mutatja, hogy vannak olyan kérdések, amelyek átnyúlnak a kormánypárti-ellenzéki frontvonalakon. Gondolom, hogy ezek a törvények, amelyeket elfogadtunk, nagyon sok ember helyzetét valamelyest megkönnyítik. Gondolok elsõsorban a sorkatonákra, akik állampolgári, civil jogai ezáltal is valamelyest növekednek. Remélhetõleg nem ez az utolsó ilyen törvény, amelyet sikerült meghoznunk.

Úgy gondolom, hogy amikor Európa felé szeretnénk menni, ez nemcsak és nem kizárólag gazdasági döntéseket jelent, hanem az európai emberjogi normák elfogadását. A szocialista párt ezért fogadta el ezeket a törvénymódosításokat; gondolom, a többi párt ugyanezt el tudja magáról mondani.

Egészen röviden szeretném jelezni, hogy az új törvényhozásunk elsõ ciklusában máris három ilyen emberjogi törvénymódosítás, illetve törvény megszületett, amelyet nagyon jónak tartunk. Tímár képviselõtársam elmondta véleményét, amelyet meg lehet fontolni.

Biztos vagyok benne, hogy a hátralevõ három és fél évben további olyan törvények kerülnek elénk, amelyek az emberi jogokat továbbra kiterjesztik. Például az egészségügyi törvény kapcsán joggal merült fel, hogy az elmebetegekkel - vagy finomabban szólva, pszichiátriai kezelést igénylõkkel - kapcsolatos jogi szabályozás ezután sem tökéletes. Valószínûleg szükség lesz egy elmetörvényre, de még inkább a betegjogokról szóló általános törvényre, amelyet - õszintén remélem - sikerül még meghoznunk ebben a '98-ig terjedõ ciklusban.

(12.50)

Végül pedig úgy is, mint az Európa Tanács egyik tagja, szeretném tájékoztatni a Házat, és fölvetni azt, hogy a bioetikai konvenciót valószínûleg január folyamán elfogadja az Európa Tanács. Ez újabb feladatokat hoz ránk. Tehát ez az egészségügyrõl szóló törvénymódosítás, amelyet itt most megszavaztunk, nyilvánvalóan nem jelenti azt, hogy erre a témára nem lehet és nem kell visszatérni. Gondolom, fogunk még olyan törvényjavaslatokkal találkozni, amelyek az emberi jogokat fogják az európai normák szerint még inkább kiterjeszteni. Biztos vagyok benne, hogy a szocialista frakció ezeket mind meg fogja szavazni, és õszintén remélem, hogy a többi frakció is hasonlóképpen ezeket a törvényjavaslatokat támogatni fogja. Köszönöm figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage