Kósa Lajos Tartalom Elõzõ Következõ

KÓSA LAJOS (Fidesz): Elnöknõ, köszönöm a szót.

Tisztelt Ház! Az Orbán Viktor és általam jegyzett önálló képviselõi indítvány a következõt fogalmazza meg. Arra teszünk javaslatot, hogy a kárpótlásijegy-tulajdonosok a kárpótlási árverésen szerzett földjeikhez kapcsolódó elidegenítési tilalmat, illetõleg azt a tilalmat, miszerint, amennyiben három éven belül eladják a kárpótlási árverésen kapott földjeiket, akkor az eladás évében a személyi jövedelemadójukhoz kell számolni az eladási árat és ezután adózni kell nekik, ezt kívánjuk feloldani.

Javaslatunkban hasonlóképpen módosítani kívánjuk a kárpótlási utalvány- tulajdonosok - szintén kárpótlási árverésen hozzájutott - földtulajdonának elidegenítési szabályozását. Ez az elidegenítés nehézségeket támaszt. Amennyiben ugyanis valaki a kárpótlási árverésen kárpótlási utalvánnyal vesz földet, akkor öt éven belül mûvelési kötelezettsége van rá, be kell jelentkeznie egyéni vállalkozónak és amennyiben öt éven belül adja el, akkor a kárpótlási utalványnak megfelelõ összeg azonnal hitellé alakul át és azt törlesztenie kell az eladás napjától.

Amiért beterjesztettük ezt a törvényjavaslatot, annak az indokai a következõek. Ma a kialakult helyzet - megítélésünk szerint - ebben a kérdésben tarthatatlan. Formálisan ugyanis nagyon kemény akadályai vannak a kárpótlási árverésen szerzett földek elidegenítésének, hasonlóképpen a kárpótlási utalvánnyal szerzett földek elidegenítéséhez.

Ugyanakkor, miként azt Juhász Zoltán képviselõtársunk is még annak idején, ellenzéki korában jelezte, az a gyakorlat alakult ki, hogy névleges szerzõdésekkel ezek a földek gazdát cserélnek. A szerzõdések úgy köttetnek, hogy ezt a törvényben elõírt kötelezettséget megkerülik. Ezúttal egy olyan helyzet áll elõ, hogy felmérhetetlen annak a földnek a mennyisége, amelynek a földhivatali nyilvántartása nem valós. Ez a helyzet nehezíti a földpiac kialakulását, ez a helyzet nehezíti egy olyan hitelezési rendszer kialakulását, amelyhez a valódi, a realitásokon nyugvó földnyilvántartási rendszer szükséges.

Azonkívül, miután az elidegenítésnek ilyen akadályai, ilyen nehézségei vannak, nehezebben tud az a helyzet oldódni, amely a kárpótlási árverések kapcsán létrejött, nevezetesen hogy olyan tagokban, illetõleg olyan kis részekben vannak földtulajdonok, amelyek a racionális, a gazdaságos földmûvelést nem teszik lehetõvé.

Ugyanakkor amíg ez az elidegenítési tilalom életben van, addig a tulajdonosok nem tudják a földpiac intézményét igénybe véve ezt a helyzetet rendezni. Az, aki valóban földet akar mûvelni, nem tud ezektõl az emberektõl földet venni, csak olyan szerzõdésekkel, amelyek a törvényalkotó szándékát kerülik meg. Ezért a törvények értelmében ugyan nem hitelesek, de senki nem tudja ezeknek a mennyiségét felmérni. Azonkívül a széttagolt birtokrendszer egységesítése, a földcentralizáció a hatékony mezõgazdaság kialakulásának - úgy gondoljuk - elengedhetetlen feltétele.

Úgy gondoljuk, a földtörvény elfogadása egységes szabályt vezetett be annak érdekében, hogy a földtulajdonosok mûvelési kötelezettségét rendezzük. Amikor a kárpótlási törvény ezen paragrafusait - amelyeket módosítani kívánunk - elfogadtuk, akkor még nem volt ez a földtörvény. Ezért kerültek bele többek között azok a paragrafusok, amelyek a mûvelési kötelezettséget írják elõ a kárpótlási törvényben. Erre ma már nincs is szükség, hiszen a földtörvény ezt a kérdést rendezi. Ebben az értelemben a szabályozás a nem kárpótlási földekre és a kárpótlási földekre is egységesülne az általunk elõterjesztett javaslatok szerint.

A bizottsági vitában a jelen levõ képviselõk támogatták ezt a javaslatot, leszámítva az MSZP itt jelen levõ képviselõit. Az ott elhangzott érv, miszerint nagyon veszélyes megnyitni a kárpótlási törvényt, mert ahol esetleg olyan plusz módosítások jönnek be, amelyek kiterjesztik az egész vitát és kezelhetetlenné teszik a kérdést, nem valósak megítélésünk szerint. Erre ugyanis a Házszabály nem nyújt lehetõséget. A Házszabály azt mondja ki, hogy csak az általunk tett javaslattal érintett paragrafusokhoz lehet esetleg módosítást beadni.

Éppen ezért fordultunk a parlamenthez. Kérjük önöket, hogy támogassák javaslatunkat annak érdekében, hogy minél elõbb létrejöhessen egy olyan mezõgazdaság és egy olyan földbirtokrendszer, amely hatékony termelést tesz lehetõvé ebben az ágazatban.

Köszönöm a szót. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage