Vastagh Pál Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VASTAGH PÁL igazságügy-miniszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Két jelentõs nemzetközi okmány megerõsítésérõl, illetõleg kihirdetésérõl dönt az Országgyûlés. Úgy vélem, nagyon fontos, hogy mindkettõ minél elõbb elfogadást nyerjen, és ezzel is kifejezésre jusson a Magyar Köztársaság elkötelezettsége az emberi jogok védelme érdekében.

A tizenegyedik jegyzõkönyv, amely az alapvetõ emberi jogok és szabadságok védelmérõl szóló egyezményhez csatlakozik, tulajdonképpen azt a helyzetet mérte fel, hogy Európában széles körben elfogadottá vált az emberi jogi bíráskodás intézményrendszere; ugyanakkor, éppen ebbõl következõen egyre nagyobb terhekkel kell szembenéznie a fórumrendszernek, hiszen lassan már öt esztendõ is eltelik, míg egy-egy ügyben határozathozatalra kerül sor.

Ebbõl a ténybõl kiindulva kívánják egyszerûsíteni a fórumrendszert, és ennek érdekében kívánják összevonni a korábbiakban mûködõ emberi jogok európai bizottságát és az emberi jogok európai bíróságát - egy egységes intézménnyé kívánja az indítvány, illetõleg a tizenegyedik jegyzõkönyv kialakítani.

Ahhoz, hogy ez a jegyzõkönyv hatályba lépjen, természetesen az egyezmény részes államainak mindenhol szükséges a megerõsítése. Mintegy 30 államról van szó. Az eddigiek során több államban a megerõsítés már eléggé elõrehaladott állapotban van, mintegy három országban a megerõsítésre sor került. Magyarország, amennyiben az Országgyûlés most elfogadja az országgyûlési határozatot, negyedikként erõsíti meg a tizenegyedik jegyzõkönyvet.

Ha szabad folytatnom, akkor a kilencedik jegyzõkönyv lényegére térek át, amely azt a célt tûzte ki, hogy még szélesebb lehetõségeket tudjon biztosítani a jogorvoslatok részére, oly formában is, hogy a magánfelek is közvetlenül fordulhassanak az emberi jogi bírósághoz egyéni panaszaikkal. A kettõ között szoros összefüggés van, hiszen a tizenegyedik jegyzõkönyv, illetõleg a kilencedik jegyzõkönyv ugyanazt a témakört szabályozza. Miután a tizenegyedik jegyzõkönyvben foglaltak csak egy hosszabb idõtávon keresztül valósíthatók meg - tehát több évig is eltarthat az a folyamat, amíg egységesül az emberi jogi fórumrendszer -, ezért fontos az, hogy a kilencedik jegyzõkönyvet, amelyet már korábban a magyar parlament megerõsített, ez alkalommal hirdesse ki, és ezáltal az állampolgárok számára közvetlenül is igénybe vehetõ fórummá válik az európai emberi jogi bíróság.

Mindezekre tekintettel kérem szíves támogatásukat. Köszönöm. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage