Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Köszönöm szépen. Póda Jenõ képviselõtársunk gombja véletlenül... (Póda Jenõ igent int.) Köszönöm.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik a foglalkoztatás elõsegítésérõl és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény módosítását kezdeményezõ törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok határozathozatala. Az elõterjesztést T/370. számon kapták kézhez képviselõtársaim. A benyújtott módosító javaslatokról bizottsági ajánlás és kiegészítõ ajánlás készült T/370/9. és T/370/11. számon. Emlékeztetem önöket, hogy a legutóbbi ülésünkön a miniszteri zárszó már elhangzott.

Tisztelt Országgyûlés! Elõször azokról a módosító javaslatokról határozunk, amelyeket az elõterjesztõ támogat.

Az ajánlás 1., 3., 8., valamint a kiegészítõ ajánlás 1. pontjában lévõ módosító javaslatot teszem fel szavazásra. Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a javaslatok elfogadása kizárja az ajánlás 7. pontjában lévõ indítvány elfogadását. A javaslatokat a szociális és a foglalkoztatási bizottság támogatja. A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatokat? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatokat 286 igen szavazattal, 28 ellenszavazat és 3 tartózkodás mellett elfogadta.

Most azokról a módosító javaslatokról határozunk az ajánlás sorrendjében, amelyeket az elõterjesztõ nem támogatott. A kialakult szavazási gyakorlatnak megfelelõen nem ismétlem meg egyenként, hogy ezeket az elõterjesztõ nem támogatja.

(14.10)

A 2. pontban Gyõriványi Sándor a törvényjavaslat 1. §-a (2) bekezdése elhagyását kezdeményezi, amely az átlagos statisztikai állományi létszám számításának egyik szabályát tartalmazza. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 32 igen szavazattal, 277 ellenszavazattal és 15 tartózkodás mellett a javaslatot nem fogadta el.

A 4. pontban Gyõriványi Sándor a törvényjavaslat 2. §-ában a hatályos törvény 20. §-a (2) bekezdése kiegészítését kezdeményezi, amely szövegpontosítást tartalmaz. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 23 igen szavazattal, 268 ellenszavazattal és 36 tartózkodás mellett nem fogadta el a javaslatot.

Az 5. pontban Gyõirványi Sándor a 4. § (2) bekezdésében a foglalkoztatási törvény 28. §-a (1) bekezdés c) pontja módosítását kezdeményezi, amely a munkanélküli-járadék folyósításának megszüntetését szabályozó egyik rendelkezést pontosítja. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 22 igen, 289 ellenszavazat és 15 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 6. pontban Gyõriványi Sándor a 4. § (3) bekezdésének elhagyásával azt a rendelkezést kívánja elhagyni, amely arról rendelkezik, hogy mikor nem szüntethetõ meg a munkanélküli-járadék folyósítása. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 23 igen szavazattal, 285 ellenszavazattal, 20 tartózkodás mellett a javaslatot nem fogadta el.

A 9. pontban Gyõriványi Sándor a törvényjavaslat 6. §-ában a foglalkoztatási törvény 39. §-a (2) bekezdése kiegészítését kezdeményezi, amely szerint az állam vállaljon kötelezettséget a Szolidaritási Alapból az önkormányzatok részére kifizetendõ térítések teljesítésére. A javasalatot egyik bizottság sem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 52 igen szavazattal, 261 ellenszavazat és 12 tartózkodás mellett a javaslatot nem fogadta el.

A 10. pontban Gyõriványi Sándor a törvényjavaslat 7. §-ában a törvény 40. §-a (1) bekezdése helyébe újat javasol. Eszerint a munkaadó a munkavállaló részére adott munkaviszonyból származó bruttó kereset 5 százalékát köteles munkaadói járulékként kifizetni. Ezzel alternatív tartalmú Mádi László javaslata, amely 3 százalékra tesz javaslatot.

Elõször Gyõriványi Sándor javaslatát teszem fel szavazásra az ajánlás 10. pontja szerint. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 22 igen szavazattal, 289 ellenszavazat és 20 tartózkodás mellett a javaslatot nem fogadta el.

Most Mádi László javaslatát teszem fel szavazásra az ajánlás 11. pontja szerint. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 33 igen szavazattal, 206 ellenszavazattal és 33 tartózkodás mellett a javaslatot nem fogadta el.

A 12. pontban Mádi László a törvényjavaslat 7. §-ában a törvény 40. §-a (2) bekezdése elhagyását kezdeményezi, amely a munkaadói járulék átalányösszegben való folyósításáról rendelkezik. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 63 igen szavazattal, 259 ellenszavazattal, 5 tartózkodás mellett nem fogadta el a javaslatot.

Tisztelt Országgyûlés! A határozathozatalunk végére értünk. A zárószavazásra korábbi döntésünknek megfelelõen ma délután kerül sor.

Tisztelt Országgyûlés! Az azonnali kérdések következnek... (Több képviselõ feláll és távozni készül. - Zaj.)

Tisztelt Országggyûlés! Most az azonnali kérdések és válaszok órájára kerül sor. Az errõl szóló rendelkezések az új Házszabály 119. §-a (4) bekezdésében találhatók, és felhívom a tisztelt Országgyûlés figyelmét, hogy kevés azonnali kérdés van, és azt követõen határozathozatalokra kerülhet sor, úgyhogy kérem képviselõtársaimat, hogy lehetõleg maradjanak a helyükön.

Tisztelt Országgyûlés! A kérdés elmondására és a válaszadásra két-két perc áll rendelkezésre a képviselõnek, és a megkérdezettnek egy perc viszonválaszra van joga. Az utolsó szó joga a megkérdezettet illeti.

Tisztelt Országgyûlés! Dr. Torgyán József képviselõtársunk, Független Kisgazdapárt, kérdést kíván feltenni a miniszterelnöknek "Miért szégyelli ön a magyar zászlót, miniszterelnök úr?" címmel. Megadom a szót Torgyán József képviselõtársunknak.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage