Keller László Tartalom Elõzõ Következõ

KELLER LÁSZLÓ, a költségvetési és pénzügyi bizottság elõadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A költségvetési és pénzügyi bizottság még 1994. december 14-i ülésén - az ellenzéki pártok bizottsági tagjainak tartózkodása mellett - általános vitára alkalmasnak ítélte a T/230. számon beterjesztett törvényjavaslatot, amely a gépjármûadóról szóló 1991. évi LXXXII. törvény módosítására irányul.

A bizottsági vita rávilágított arra, hogy a tervezett módosítás körülbelül 1,7 milliárd forinttal növeli az önkormányzatok és az Útalap bevételeit, ami a dolog természetébõl fakadóan ugyanekkora tehernövekedést jelent a tehergépjármû-tulajdonosok számára.

Itt azonban fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy az adómérték valorizálása a törvény 1992-es hatálybalépését követõen nem történt meg.

A nemzetközi gyakorlathoz közelítés egyúttal - az adómérték változatlanul hagyásával - biztosítja az útfenntartási költségekhez igazodó hozzájárulást. Ugyanakkor kedvezõbb adózási feltételeket biztosít a törvénymódosítás azon fuvarozók számára, akik készek és képesek elmozdulni a kombinált fuvarozás irányába. A rászorultsági elv érvényre juttatásának is tekinthetõ a mozgáskorlátozott személy szállítására szolgáló gépjármû mentesítése alanyi jogon az adó megfizetése alól.

A bizottság az általános vitára való alkalmasság kimondásával szükségesnek ítélte a belföldi és külföldi gépjármûvek adóztatása feltétel- és követelményrendszerének közelítését. Köszönöm a figyelmet.(Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage