Orosz Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. OROSZ SÁNDOR, a mezõgazdasági bizottság elnöke: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Mint ahogy azt a T/187/14. számú ajánlás is rögzíti, a mezõgazdasági bizottság megtárgyalta a földrendezõ és földkiadó bizottságokról szóló 1993. évi II. törvény módosítását célzó törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványokat, és az egyes indítványokkal kapcsolatos álláspontját ebben az ajánlásban rögzítette.

Emlékeztetni szeretném önöket arra, hogy az általános vitában számos képviselõ kezdeményezte, javasolta, hogy az egyébként jó szándékú törvénymódosítás pontosítása, a szándékolt hatások erõsítése céljából legyen egy hatpárti egyeztetés a munka folytatásaként. Ez a munka a földmûvelésügyi miniszter, Lakos László kezdeményezésére december, illetõleg január hónap folyamán megtörtént, és ez az elõzetes egyeztetés nagymértékben megkönnyítette az ajánlásban is rögzített döntések meghozatalát. Azt nem állítanám, hogy hatpárti konszenzus alakult ki az elfogadott módosító indítványok mentén, azt azonban nagyon határozottan lehet állítani, hogy a legfontosabb kérdésekben egyetértésre jutottak a parlamenti pártok képviselõi, és egy-egy részletkérdés vonatkozásában minden esetben szükséges többségû egyetértés alakult ki a kérdés megoldásában.

Akár ha az elfogadott, akár ha a nem támogatott módosító indítványokat nézzük, érzékelhetõ volt, hogy a képviselõk a jobbítás szándékával nyúltak a törvényjavaslathoz. Hasonló volt a megítélés is, hiszen számtalan esetben fordult elõ, hogy egyébként elutasított javaslat valamilyen más módosító indítvány szövegében ismételten megjelent. Ez is jelzi a már általam említetteket.

Az elfogadott módosító indítványok egy része pontosabbá és - ha úgy tetszik - végrehajthatóbbá teszi a törvényt.

A módosító indítványok sorában egy indítványcsomag, a földhasznosító közösségre vonatkozó csomag jelentõs módosítás az eredeti szándékhoz képest. Itt rendkívül fontosnak tartom rögzíteni, hogy ezen jogintézmény törvénybe iktatásában teljes volt a konszenzus. Egyes részelemek megfogalmazásában ez az egység természetesen már nem volt megtalálható. A földhasznosító közösség lényege, hogy lehetõséget nyújtson egy jogilag rendezhetõ tulajdoni állapot megteremtésére, és egy jogilag rendezett továbbmûködés feltételét adja meg. Ez az új intézmény végül is a mezõgazdasági bizottság módosító indítványaként került az önök asztalára.

Úgy tûnik, hogy ezzel gyakorlatilag megvalósulhatna ezen javaslat Országgyûlés általi elfogadásával az a fajta étlapbõvülés, ami - tapasztalatok szerint - a földtulajdonosi szándékoknak megfelelõ. Úgy is lehetne fogalmazni, ha ezt önök elfogadják és az új szabályok mentén a rendezés bekövetkezhet, akkor a föld magántulajdona Magyarországon körülbelül úgy nézhetne ki, hogy lesznek területek, amiket a tulajdonosok körbekaróznak és maguk is használnak, lesznek olyan földdarabok, amiket a tulajdonosok közös tulajdonként, a polgári törvénykönyv közös tulajdoni szabályai szerint hasznosítanak a továbbiakban, és lesznek olyan földdarabok, amelyek ezen földhasznosító közösség szabályai szerint élik tovább életüket.

A bizottság úgy ítélte meg, hogy ezek a módosító indítványok feltétlenül szükségesek, ezek megfogalmazásában elképzelhetõ még pontosítás, amelyek ha jellegüket tekintve olyanok lesznek, mint az eddigiek, a bizottságnál megértõ fogadtatásra fognak találni, hasonlóképpen, mint eddig, függetlenül attól, hogy a patkó melyik karéjából fogalmazódott meg az indítvány.

Bizottsági elõadóként ezekkel kívántam kiegészíteni a leírtakat. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage