Bogárdi Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

BOGÁRDI ZOLTÁN (MDF): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tekintettel arra, hogy a mezõgazdasági bizottság módosító indítványomat támogatta és ugyancsak támogatta az elõterjesztõ is, immáron két megerõsítés mellett kérem az önök támogatását is.

Arról van szó, hogy az elõterjesztés 2. §-ában az elõterjesztõ a földrendezõ és földkiadó bizottságokat szabályozó törvény 6. §-ának (3) bekezdésébe egy plusz e) pontot kívánt beiktatni, ami úgy szól vagy - remélem - úgy szólt volna, hogy "egyéb módon keletkezett részarány-földtulajdona". Ez azt jelenti - aki esetleg nem ismeri a törvényt -, hogy ebben a 6. §-ban a törvényhozás a földkiadást eredetileg bizonyos feltételekhez kötötte, egy sorrendet állapított meg, és ebben a sorrendben a beviteli kötelezettség alapján keletkezett részarány-földtulajdon kiadása elõnyt élvezett a tagi jogon szerzett részaránytulajdonokkal szemben.

Ha ezt a bizonyos e) pontot a parlament elfogadná - remélem, nem teszi -, akkor megtörténne az, hogy az öröklés, illetve a vásárlás útján szerzett, eredetileg beviteli kötelezettség alapján keletkezett részaránytulajdon kiadása a tagi jogon szerzett földek kiadása mögé került volna. Ilyenformán, akinek volt földje és azt eladta - azzal a megkötéssel, hogy õ azt már visszaigényelte egy bizonyos táblán -, a visszakapásnál hátrányba került volna a sosem volt földtulajdonokkal szemben.

Azt hiszem, ez egy visszamenõleges jogalkotás lett volna. Kérem önöket, hogy fogadják el a mezõgazdasági bizottság, illetve az elõterjesztõ javaslatát, és támogassák ezt a módosító indítványt, miszerint ez az e) pont ne kerüljön beiktatásra a törvénybe. Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage